Spildevand afslører København som Nordens største kokainby

I spildevandet fra København er der i marts sidste år målt 337 milligram kokain per 1000 indbyggere per dag.

Ingen steder i Norden bliver der sniffet kokain i så lange baner som i København.

Det afslører prøver af over 50 europæiske byers spildevand ifølge tal fra EU's narkoagentur, der tirsdag har offentliggjort sin årsrapport.

I spildevandet fra København er der målt 337 milligram kokain per 1000 indbyggere per dag.

Det er mere end dobbelt så meget som i Oslo, hvor der er målt 151 milligram, mens der i Helsinki kun er målt ti milligram.

Stockholm har ikke deltaget i undersøgelsen, hvor der sidste år blev indsamlet prøver i ugen fra 17. til 23. marts i en stribe europæiske byer.

I 2011 deltog både Stockholm og Oslo som de eneste nordiske hovedstæder, og her blev der fundet omkring 50 milligram kokain per 1000 indbyggere i begge byer.

Liesbeth Vandam, der er videnskabelig koordinator ved EU's narkoagentur, siger, at analyser af spildevand er et værktøj, der meget hurtigere end andre værktøjer viser noget om nye tendenser.

- Men det viser til gengæld ikke noget om, hvorvidt det handler om få brugere, der tager en masse kokain, eller om det er mange brugere, der hver især tager mindre doser, siger hun.

London topper kokainmålingen. Her er der fundet 909 milligram per 1000 indbyggere per dag, mens der i Amsterdam, som er nummer to på listen, er fundet 642 milligram.

Ud af over 50 europæiske byer er København kokainby nummer ni efter London, Amsterdam, Zürich, Bruxelles, Antwerpen, Barcelona, Genève og St. Gallen.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) siger, at Danmark er placeret alt for højt i statistikkerne i den nye årsrapport fra EU's narkoagentur.

- Det skal vi ikke være stolte over, siger Karen Ellemann, der både vil sætte ind med mere forebyggelse og bedre behandling af stofmisbrugere. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik