Spektakulært syn: Månen tager en bid af solen

Der venter et smukt syn torsdag, når månen glider ind over solen - men hvis du kigger uden beskyttelse, kan det få alvorlige konsekvenser for dine øjne.

Der venter et imponerende skue, hvis man retter blikket mod himlen torsdag.

Omkring middagstid vil månen nemlig bevæge sig ind foran solen og skabe en delvis solformørkelse, hvor månen vil dække en femtedel af solen, hvis man kigger fra København.

quote Det viser os, at vi er en del af et større kosmisk urværk. Det tænker vi ikke så meget over normalt

Michael Linden-Vørnle

Solformørkelsen topper i hovedstadsområdet omkring klokken 12.41, hvor omkring 21 procent af solen altså vil være dækket af en mørk, rund plet.

Jo længere mod nordvest, man befinder sig, jo større vil formørkelsen være, men der er intet sted på jorden, hvorfra man torsdag vil kunne se en total solformørkelse.

- Månens afstand til jorden varierer. Denne gang er månen så langt væk, at den ikke kan dække solen fuldstændig, men hvis du står i den nordvestlige del af Grønland, vil du se en lysende ring om månen, forklarer Michael Linden-Vørnle, der er astrofysiker på DTU Space til TV 2 Lorry:

- Jo længere ned mod os i den sydlige del af kongeriget, man kommer, jo mindre bliver graden af formørkelse. Inden for Danmarks grænser er der også forskel, og i Skagen vil man opleve mere af solen dækket, end man vil i København.

Her har astrofysiker Michael Linden-Vørnle selv lavet en grafik, der viser, hvordan den delvise solformørkelse vil se ud fra København.
Her har astrofysiker Michael Linden-Vørnle selv lavet en grafik, der viser, hvordan den delvise solformørkelse vil se ud fra København.
Foto: Michael Linden-Vørnle

En solformørkelse sker, når Solen, Månen og Jorden står på en ret linje i verdensrummet med Månen i midten.

Månen vil så kaste en skygge på Jorden, det vil, set fra Jorden, se ud som om, at månen tager en bid af Solen.

Delvise solformørkelser er da også blandt de mest spektakulære syn, himlen har at byde på, forklarer Michael Linden-Vørnle:

- Normalt oplever vi stjernehimlen som forholdsvis uforanderlig, men når der sker specielle fænomener som her, så forandrer himlen sig, og det viser os, at vi er en del af et større kosmisk urværk. Det tænker vi ikke så meget over normalt, siger han.

Selvom en delvis solformørkelse ikke er ligeså sjælden som en total solformørkelse, så råder astrofysikeren alligevel alle til kigge mod himlen, når fænomenet optræder over middag torsdag.

- De her begivenheder forekommer ikke så tit. Sidst blev vi snydt, fordi vejret drillede, så det gælder bare om at komme ud og få oplevelsen, når den nu indtræffer - og lige kigge op fra telefonen for en stund og nyde et smukt fænomen, siger Michael Linde-Vørnle.

"Formørkelsen vil intetsteds på Jorden være total, men derimod ringformet i et bånd, der strækker sig fra Canada over den nordvestlige del af Grønland via nordpolen til den nordøstlige del af Rusland," siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle
"Formørkelsen vil intetsteds på Jorden være total, men derimod ringformet i et bånd, der strækker sig fra Canada over den nordvestlige del af Grønland via nordpolen til den nordøstlige del af Rusland," siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle

Kan give alvorlige skader på øjnene

Men. Ingen solformørkelse uden sikkerhedsbriller, forklarer astrofysikeren.

Det kan nemlig have alvorlige konsekvenser, hvis man skulle finde på at kigge på solen uden briller, der er specielt lavet til at se netop solformørkelser. 

- Man skal virkelig passe på sine øjne. Hvis man ikke har beskyttelsesbriller på, så kan man få ødelagt sit syn. Solbriller duer slet ikke, siger Michael Linden-Vørnle.

Astrofysikeren understreger, at det absolut værste, man kan gøre, er, at se på solen gennem en kikkert eller lignende. Effekten af det svarer nemlig til, at øjet simpelthen bliver kogt, og det kan give øjeblikkelig blindhed.

Og så har han også et andet råd:

- Find et offentligt arrangement i nærheden af dig, hvor du kan opleve den delvise solformørkelse, og hvor der er eksperter, der ved noget om det til stede. Der kan man også købe briller.

I København topper formørkelsen kl. 12:41, hvor godt 32% af Solens diameter vil være formørket. Det svarer til knapt 21% af solskivens areal. Samme sted slutter formørkelsen kl. 13:51. Tidspunktet varierer med nogle minutter afhængigt af, hvor man befinder sig i Danmark.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik