Speciallæger vil hjælpe til i Ishøj, men Region Hovedstaden siger nej

To unge og højt specialiserede øjenlæger vil gerne åbne øjenlægeklinik i Ishøj, hvor der ingen øjenlæge er og behovet stort. Men Region Hovedstaden siger nej.

Bjarne Mikael Johansen er lammet i halvdelen af kroppen på grund af en otte år gammel hjerneblødning, og det betyder, at han har svært ved at bevæge sig rundt.

Samtidig betyder en arvelig øjensygdom i familien, at Bjarne Mikael Johansen jævnligt skal til tjek hos øjenlægen.

Men som alle andre borgere i Ishøj skal han krydse flere kommunegrænser og køre til enten Glostrup eller Hvidovre, hvis han skal til øjenlæge.

Der er nemlig ingen øjenlæge i Ishøj, og to øjenlæger har lige fået nej fra Region Hovedstaden til at slå sig ned i netop Ishøj.

- Jeg synes, det er underligt, at de ikke får lov. Det ville virkeligt lette min tilværelse, hvis der var en øjenlæge i nærheden. Det ville betyde alt, siger Bjarne Mikael Johansen.

Klappede forgæves i hænderne

Både borgere og politikere i Ishøj har i årtier sukket efter flere speciallæger. I dag er der kun en enkelt ortopædkirurg.

Der var derfor mange, som klappede i hænderne, da to højt specialiserede øjenlæger for ganske nyligt takkede ja til kommunens tilbud om at få lokaler og åbne en øjenlægeklinik i kommunens nye lægeklinik, Brohuset.

quote - På Glostrup Hospital har vi gennem årene bemærket, at mange af de patienter, vi ser - hvor øjensygdommene er meget fremskredne - de kommer på hospitalet for sent. Og så har vi bemærket, at mange af de patienter kommer fra Ishøj.

Lotte Falck, Øjenlæge.

Men sådan kommer det ikke til at gå.

På grund af økonomi og andre prioriteringer vil Region Hovedstaden ikke tildele de to øjenlæger et såkaldt ydernummer, som giver dem mulighed for at behandle med tilskud fra sygesikringen.

- Vi tilbyder os selv og siger, vi vil gerne komme herud og være. Vi vil gerne hjælpe borgerne herude. Ishøj Kommune har taget ansvar og sagt - vi vil gerne stå til rådighed med lokaler. Og det er derfor, at vi er uforstående overfor, hvorfor vi ikke må sidde og tilse patienterne herude, siger Susan Arac, som sammen med øjenlægekollegaen Lotte Falck drømmer om deres egen praksis i Ishøj.

Øjenlægerne Lotte Falck og Susan Arac forstår ikke Region Hovedstadens prioriteringer. Foto: TV 2 Lorry 
Øjenlægerne Lotte Falck og Susan Arac forstår ikke Region Hovedstadens prioriteringer. Foto: TV 2 Lorry 

Vil beholde øjenlæger på hospitalet

Men det vil Region Hovedstaden på nuværende tidspunkt ikke være med til,  forklarer Jesper Clausson, som er regionsrådsmedlem for Socialdemokraterne i Region Hovedstaden og medlem af både Sundhedsudvalget samt Udvalget for Forebyggelse og Sammenhæng. 

quote - Det handler om økonomi. En økonomisk prioritering, der handler om, at vi har brug for dem (øjenlægerne, red.) inde på vores akuthospital.

Jesper Clausson, Regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden, Soc.dem.

- Det handler om økonomi. En økonomisk prioritering, der handler om, at vi har brug for dem (øjenlægerne, red.) inde på vores akuthospital, siger Jesper Clausson.

Ekstra behov for øjenlæger i Ishøj

Ishøj er den kommune i Region Hovedstaden med den højeste andel af diabetikere - eller sukkersygepatienter. De har typisk et stort behov for øjenlæger, fordi der er en sammenhæng mellem diabetes og øjenproblemer. Faktisk har hele 20 procent af Ishøjs ældre borgere diabetes - og dermed behov for øjenlæge.

- Vi har gennem årene - i vores tid på Glostrup (Øjenafdelingen på Glostrup Hospital, red.) - bemærket, at mange af de patienter, vi ser - hvor øjensygdommene er meget fremskredne - de kommer for sent på hospitalet. Og så har vi bemærket, at mange af de patienter kommer fra Ishøj, siger Lotte Falck.

Og netop derfor giver det ekstra god mening med øjenlæger i Ishøj, forklarer kollegaen.

- Vi har jo stor erfaring indenfor øjenfaget, og derfor kan vi jo sidde og lave mange af de kontrolforløb, der er. Og vi kan sidde og varetage mange af de sygdomme, de kommer med. Og fordelen er, at vi sidder lige rundt om hjørnet - og de kan komme til os, siger Susan Arac.

Nu skal hospitalet finde nye øjenlæger

Og selv om Region Hovedstaden foreløbigt vender tommelfingeren nedad til en øjenklinik i Ishøj, så er det ikke lykkedes at holde på Lotte Falck og Susan Arac.

Til stor ærgelse for Region Hovedstaden har de netop opsagt deres stillinger på Glostrup Hospitals øjenafdeling.

- Ja, og det er rigtig ærgerligt. Fordi det er højst sandsynligt to meget produktive læger, som vi kunne have brugt inde på hospitalet. Så konsekvensen er jo, at vi skal ud at finde nogle nye til den stilling. Og øjenlæger er altså ikke noget, der hænger på træerne. Så vi skal også ud og rekruttere nogle nye. Så konsekvensen for os er jo, at vi mangler de øjenlæger inde på hospitalet, siger Jesper Clausson, Soc.dem.

Antal borgere pr. øjenlæge

Region Hovedstaden er opdelt i fire såkaldte planområder - Nord, Midt, Byen og Syd.

 

Fire områder, som Region Hovedstaden bruger til at fastlægge, hvor mange speciallæger - i dette tilfælde øjenlæger, som skal betjene borgerne.


Ishøj tilhører planområde Syd, hvor i alt ni øjenlæger i gennemsnit hver skal tage sig af 60.000 borgere.

 

Det er langt flere end i de andre planområder.

 

  • Planområde syd: ca. 60.000 borgere
  • Planområde byen: ca. 28.000 borgere
  • Planområde midt ca. 32.000 borgere
  • Planområde nord ca. 40.000 borgere.

 

Kilde:

Region Hovedstadens Praksisplan for Speciallægepraksis

Advokat for Susan Arac og Lotte Falck, Peter Jakobsen

 

Region Hovedstaden er opdelt i fire såkaldte planområder - Nord, Midt, Byen og Syd.
Region Hovedstaden er opdelt i fire såkaldte planområder - Nord, Midt, Byen og Syd.

Jesper Clausson, Soc.dem. understreger, at de to øjenlægers opsigelse fra hospitalet ikke øger chancen for at få tildelt et ydernummer. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik