Fortidens lokummer udstilles på Købmagergade

En pop-up udstilling åbner lørdag med arkæologiske fund tilbage fra 1100-tallet på Købmagergade 50.

900 års historie og overraskende fund helt tilbage fra 1100-tallet bliver nu udstillet i et pop-up museum på Købmagergade 50.

De gamle ejendomme renoveres lige nu til at blive butikker, boliger og et hotel, men i juni bliver rummet lavet om til en åben udstilling. 

Her finder du blandt andet en sparebøsse fra 1600-tallet, slagteraffald i form af kranier fra kvæg og omkring 20 latriner, som fungerede som datidens toiletter.

- Det er overraskende, hvor velbevarede og gamle disse fund er. De er godt bevarede grundet baggårdene her på Købmagergade, fordi det bevarer organisk materiale godt, siger Simone Mayer, der er udgravningsleder og museumsinspektør på Københavns Museum.

De arkæologiske fund fortæller historien om et velhavende folk, der boede i bygningerne i 1600-tallet. Samtidig har man fundet knogler og slagteraffald fra i 1400- og 1500-tallet.

- Vi har fundet en del knogler af samme slags, som har samme slagmærker. Det er lidt sjovt og passer fint med, at Købmagergade før i tiden hed Kødmagergade, og altså var her, folket kom og købte deres kød hos slagterne.

Karen Nielsen, udviklingsdirektør i ejendomsfirmaet Hines
Karen Nielsen, udviklingsdirektør i ejendomsfirmaet Hines
Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

3000 m2 med arkæologi

Når der skal udgraves arkæologiske fund på byggepladsen, så betyder det ofte en stor forsinkelse for bygherren. Men denne gang har ejendomsfirmaet Hines vendt fundet om til noget, der kan gavne københavnere og andre, der kommer forbi Købmagergade 50.

- Vi har lavet samarbejdet, fordi de 900 års historie er så spændende, at den ikke bare skal pakkes væk og bruges videnskabeligt. Den fortjener københavnerne at få, siger Karen Nielsen, der er udviklingsdirektør i ejendomsfirmaet Hines, som udvikler bygningerne på matriklen.

Fundene har dog også betydet en forsinkelse i byggeriet, som ejendomsfirmaet helst havde været foruden. Men alligevel besluttede entrepenørerne og arkæologerne at arbejde sammen.

- Vi kan ikke sige, det kom bag på os, at vi fandt arkæologi. Men vi var overraskede over, at vi fandt så meget. Man ved jo, hvad man går ind til, når man udgraver i Middelalderbyen. Vi kan nu også fortælle en historie om bygningen, som betyder noget for vores firma og de kommende butikker og beboere, siger Karen Nielsen.

Udstillingen kan ses fra lørdag den 12. juni og indtil den 30. juni.

Kort nyt
Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik