Sosu'er skal motionere på jobbet

Hvis det står til SF, skal pleje- og rengøringspersonale på plejehjemmene i Københavns Kommune i fremtiden dyrke motion i arbejdstiden tre gange 20 minutter hver uge, skriver Politiken søndag.

Sådan lyder et nyt forslag fra sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), der vil have plejepersonalet i bedre form, så de ikke bliver slidt ned på arbejdet. »Jeg håber, at vi på den måde kan få et bedre arbejdsmiljø, at vi kan mindske nedslidningen, og at vi på længere sigt kan få et lavere sygefravær«, siger hun til Politiken.

Ifølge forslaget skal motionsprojektet indledningsvis afprøves på alle plejehjem i lokalområdet ved Vesterbro, Enghave og Valby, hvor omkring 600 ansatte fra 11 forskellige plejehjem fra årsskiftet skal til at lave gymnastik i arbejdstiden.

»Nu har vi ikke længere en efterløn, og derfor er vi nødt til at se på, hvordan vi kan sikre, at de her mennesker rent faktisk kan være på arbejdsmarkedet, indtil de når pensionsalderen. Vi ved jo, at det er nogle medarbejdergrupper, som traditionelt har brugt efterlønsordningen meget«, siger Ninna Thomsen til Politiken.

Forslaget er skabt i tæt dialog mellem kommunen og FOA, der er fagforening for plejepersonalet.

Dennis Kristensen, formand for FOA, erkender, at parløbet er usædvanligt, men efter vedtagelsen af tilbagestrækningsreformen og afskaffelsen af efterlønnen hilser han forslaget meget velkomment.

»Jeg synes, at det er et rigtig godt initiativ, når en arbejdsgiver, i det her tilfælde Københavns Kommune, vil gøre noget for de ansattes sundhedstilstand. Der er noget arbejde, som slider mere end andet, og at arbejde med ældre er et slidsomt arbejde. Når man nu slides i arbejdstiden, er det rigtig fornuftigt, at man også får mulighed for at forebygge og reparere i arbejdstiden«, siger han til Politiken.

Sygefraværet blandt sosu-medarbejdere og køkken- og rengøringsansatte i Københavns Kommune lå i 2011 på 19,8 dage om året i gennemsnit. Det er højere end gennemsnittet for kommunens ansatte.

»Det er klart, at projektet koster noget, men jeg håber, at det vil løbe nogle af pengene hjem«, siger Ninna Thomsen til Politiken.

SF i København vil tage forslaget med som et centralt krav til forhandlingerne om budgettet for 2013 i København. Og umiddelbart er Ikram Sarwar, Socialdemokraternes politiske ordfører og medlem af sundheds- og omsorgsudvalget, positivt indstillet. Han vil dog gerne sikre sig, at det ikke går ud over de ældre, at de ansatte skal gå i arbejdstiden, siger han til Politiken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

den lille havfrue

Chefredaktør dømmes for at dæmonisere Den Lille Havfrue

Nicolai 2 pix

galleryNicolai med Tourettes fik tæv på gaden: "Jeg vil ALDRIG gemme mig væk"

luftfoto af københavn

Trods udflytning: Hovedstaden har flere statslige arbejdspladser

20201121-123911-L-1920x1278we

playTraktor-demonstration risikerer at blive supersprederevent, siger eksperter

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere