Succesfuld sorggruppe: Unge lærer af andre unges historier

Sorggruppe kun for unge har hjulpet flere med både sorg og gymnasiekarakterer.

På Falkonergården Gymnasium på Frederiksberg har man haft stor succes med en helt specielt type sorggruppe.

Sorggruppen styres udelukkende af eleverne selv, som enten har mistet en forældre, søskende eller et andet nært familiemedlem.

Dermed adskiller gruppen sig fra andre lignende sorggrupper, da der hverken er tilknyttet en studievejleder eller en psykolog udefra - og det er netop det, der gør, at den er ekstra succesfuld.

- Sorggruppen har hjulpet mange elever, siden vi startede for få år siden. Vi har haft elever, som er gået fra 02 i karakterer til at få topkarakterer på ingen tid. De får mulighed for at snakke om deres sorg i et åbent forum med andre elever, som kender til følelsen af at miste, siger Christian Larsen Zambrano, der er 3.g elev på gymnasiet og talsmand for sorggruppen.

Christian mistede selv sin far kort inden han startede i 1.g, og sorggruppen har været en stor hjælp til, at han har kunnet klare tiden i gymnasiet. Han overtog i 2.g styringen i sorggruppen som en slags formand, da skolens tidligere studievejleder i sorggruppen gik på pension. Det medførte, at sorggruppen kunne fortsætte på elevernes eget initiativ.

- Meningen med denne gruppe er, at man ikke kommer til psykolog eller går til terapi, men derimod snakker med andre elever om ens egne oplevelser og lærer af hinandens historier. På den måde udvikler vi os alle for hvert møde, der går, vi bliver stærkere, og får et bedre socialt miljø på skolen, siger han.

I skolens ledelse er man dog meget glade for den måde, som sorggruppen arbejder på. Derfor støtter man også projektet fuldt ud, og sørger for, at eleverne ikke får fravær, når de i skoletiden mødes én gang hver anden uge, for at tale om deres fælles sorg. Derudover er skolen i løbende dialog med sorggruppen, så man altid kan hjælpe til, hvis der skulle opstå yderligere behov for eleverne.

- Vi mener, at gruppen er med til at få eleverne med sorg gennem gymnasiet. Det får deres gymnasietid til at blive bedre, og deres faglige niveau bliver også bedre, når de har det trygt. Det er i hvert fald vores erfaring, siger Kirsten Cornelius, rektor på Falkonergården Gymnasium.

Og den måde, som sorggruppen arbejder på, vækker stor begejstring hos andre gymnasier. At eleverne udelukkende selv er ansvarlige for sorggruppen og møderne, hvor de deler deres historier med hinanden, imponerer formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen.

- Jeg synes, det lyder som en meget spændende model, og også en model, som vi kan lære noget af på andre gymnasier. Vi har haft en tradition for, at have nogle voksne til at styre og generere grupperne, men det lyder som om, at vi kan lære noget af Falkonergården Gymnasium på det her område, siger hun.

I alt mister 2.500 danske unge under 18 hvert år deres mor eller far, og 700 mister en bror eller søster.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik