Søndagsgratister er vilde med at fare vild

Første søndag hver måned er S-toget gratis. Og med de billetløse søndage følger passagerer, der har smidt rejseplanen og kaster sig ud i det blå, blot fordi det er gratis. Det viser en undersøgelse foretaget af DSB, skriver metroXpress.

»Når vi spørger, svarer 25 procent, at de ikke ved, hvor de skal hen. Det er en meget usædvanlig måde at bruge S-tog på. Normalt bliver S-tog nemlig brugt til korte planlagte rejser. Samtidig viser det sig, at hele 30 procent ikke ville have rejst, hvis billetten havde kostet noget,« siger Henriette Beier Friberg, analysekonsulent, DSB. Ifølge undersøgelsen ved passagerne typisk, hvor de skal hen, når de stiger på toget første gang, mens der kommer uplanlagte rejser til senere. Ofte vil det være en seværdighed, der lokker. Men i stedet for at tage lige hjem, når seværdigheden er set, tager mange en tur mod ukendte mål bagefter. Turen ud i det blå uden planlagt rejsemål er en måde at bryde med hverdagens trummerum, fortæller turismeforsker Janne Liburd fra Syddansk Universitet. »Til daglig er vi ikke så vilde, at vi bare står på et tog og siger 'lad os se, hvad der sker'. En rejse uden mål står i stærk kontrast til hverdagen, som er præget af faste rutiner. De rutiner kan vi bryde med en tur ud i det blå og være vilde. Og når det så er gratis, bliver det spontant. Vi skal nemlig ikke tænke på, om det kan betale sig,« siger Janne Liburd.

FAKTA Man har kunnet køre gratis med S-tog i København den første søndag i måneden, siden 7. februar i år. De gratis søndage fortsætter året ud. Det bliver det gratis S-tog brugt til: - 35 procent af passagererne bruger Gratis Søndag til atbesøge venner og komme til og fra fritidsbeskæftigelse. - 25 procent ved ikke præcist, hvor deres rejse skal føre hen. - 21 procent rejser til og fra shopping. Kilde: DSB. 731 S-togspassagerer indgår i undersøgelsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik