00:27

Sommerhussalg i rivende udvikling

Omkring dobbelt så mange har købt sommerhus i år, som på samme tid sidste år. Gribskov, Halsnæs og Frederikssund er blandt de mest populære kommuner.

De fleste går med drømmen om at have råd til et sommerhus, og nu ser noget ud til, at udviklingen er vendt. I årene efter finanskrisen gik salget på lansplan fra 11.610 i 2005 til 4892 i 2011. Men nu er der igen positiv fremgang at spore. Det skriver Politiken.

Jeg mener kun, at vi kan tale om et opsving på sommerhusmarkedet i Nordsjælland.

Curt Liliegreen, Direktør, Boligøkonomisk Videnscenter

På seneste top 10-liste fra Boligsiden.dk har Gribskov haft det næststørste antal af sommerhussalg over 12 måneder med knap 600 nye sommerhusejere. På top 10-listen finder man også Halsnæs, som med 289 nye sommerhusejere indtager en 5. plads over landets mest populære kommuner for nye sommerhusejere.

Også i Frederikssund har man haft en fremgang, og med 223 sommerhussalg over samme periode er kommunen nummer 9 på listen. Ifølge direktør i Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen er det heller ikke tilfældigt, at det er de nordsjællandske kommuner, der er på listen.

Læs også Massiv efterspørgsel på sommerhuse i Halsnæs

- Der skal ikke meget til, for at udviklingen ser positiv ud i vintermånederne, hvor salget normalt er lavt. Udviklingen skal fortsætte i flere måneder, før man kan tale om et reelt opsving på landsplan - jeg mener kun, at vi kan tale om et opsving på sommerhusmarkedet i Nordsjælland, siger han til Politiken.

Hvis alle sommerhuse bliver brugt bare en uge mere om året, så vil det have stor betydning. Der vil blive lagt flere penge i vores butikker, restauranter og caféer.

Kim Valentin, Borgmester, Gribskov, Venstre

Og i Nordsjælland glæder borgmester i Gribskov Kim Valentin, Venstre, sig over sin kommunes popularitet på sommerhusområdet, da det afspejler sig positivt i hele kommunen. Kommunen har i alt næsten 15.000 sommerhuse svarende til over en tredjedel af antallet af borgere i kommunen. 

- Hvis alle sommerhuse bliver brugt bare en uge mere om året, så vil det have stor betydning. Der vil blive lagt flere penge i vores butikker, restauranter og caféer, siger han og henviser til politiske forslag fra folketinget, der skal gøre sommerhusmarkedet mere attraktivt:

Regeringen har forslået, at man kun skal eje sit sommerhus i et enkelt år, før man må søge kommunen om lov til at bo der fast - før var den periode på 8 år. Samtidig vil folketinget foretage en ændring i planloven der betyder, at man kan benytte sit sommerhus i 34 uger om året mod de nuværende 26 uger.

Læs også Her er Danmarks dyreste sommerhus

- Når det bliver billigere at have sommerhus, så bliver der også mere plads i økonomien til at vedligeholde, modernisere og bygge om. Det er godt for de lokale håndværkere, siger borgmester i Gribskov, Kim Valentin, Venstre.