Sommerhus-nabo stadig i chok efter naturbrand: “Jeg var rigtig bange”

Nordsjælland har været hårdt ramt af naturbrande tirsdag.

Lokale sommerhusejere i Tisvildeleje var tirsdag involveret i et sandt drama, da en større naturbrand spredte sig ved formiddagstid. 

Genboen Charlotte Hersaa opdagede røgen fra ilden, da hun gik rundt i sin have.

- Jeg løb, samtidig med at jeg greb min telefon og ringede til brandvæsnet, siger Charlotte Hersaa til TV 2 Lorry. 

- Jeg blev vældigt forskrækket. Det var rigtig voldsomme røgskyer, der kom. Med tanke på blæsevejret var jeg faktisk rigtig bange. Jeg så bare, hvor hurtigt det gik, og der er træ, stråtag og plankeværk over det hele, siger Charlotte Hersaa.

Stadig i chok

Branden opstod angiveligt fra et gammelt havebål, efter at der blev tømt gammel aske ud over det.

Takket være hurtig udrykning og de opmærksomme sommerhusejere, nåede ilden dog kun at sprede sig til godt 100 kvadratmeter. 

Trods den hurtige slukning er Charlotte Hersaa stadig berørt af situationen. 

- Jeg føler mig stadig lidt chokeret. Det er ikke påske længere, så det var jo ikke sikkert, at der var nogen heroppe. Det kunne have gået rigtig galt, siger Charlotte Hersaa til TV 2 Lorry.

"Åh gud"

Naboen Bodil Salicath blev også skræmt af den pludselige brand i sommerhusområdet.

- Der ligger en helt masse knastørre grene, så når det blæser som i dag, når man at tænke: "Åh gud, hvor meget kan det brede sig,” siger hun til TV 2 Lorry.

Jimmy Andersen, vagthavende indsatsleder hos Frederiksborg Brand & Redning, roser de årvågne naboer og den effektive brandslukning.

- Det er et under, at ilden ikke spredte sig mere. Vinden var meget kraftig, så det var godt, at vi havde folk hurtigt fremme på stedet, siger han til TV 2 Lorry.

Naturen er en krudttønde

Siden branden i Tisvildeleje har der været yderligere to naturbrande i Nordsjælland. I Frederikssund opstod der brand i et 500 kvadratmeter stort græsareal. 

I Jægerspris er beredskabet stadig i gang med at slukke en større naturbrand på op mod 1000 kvadratmeter. Fem stationer er rykket ud til området, hvor der også bliver brugt droner til at lokalisere såkaldte varmepunkter i skovbunden.

Også Beredskab Øst har haft ualmindelig travlt denne tirsdag. Hele seks gange har beredskabet været tilkaldt til naturbrande, som de vurderer har været forårsaget af åben ild eller cigaretskodder. 

Søndag måtte brandvæsenet rykke ud til en stor skovbrand i Hillerød. Her brændte 5000 kvadratmeter skovbund. 

Ifølge indsatsleder Jimmy Andersen er naturen lige nu en krudttønde:

- Der er stor risiko for brand i øjeblikket, fordi det er så tørt og så blæsende. 

Forårstørke fortsætter

København har ikke fået én eneste dråbe regn i godt en måned og hele regionen har i gennemsnit fået under én millimeter i hele april måned. Der mangler hele 90 millimeter regn for at nå op på normalt niveau, siger meteorolog hos TV 2 Vejret, Thomas Mørk.

- Det er højst usædvanligt, siger han og understreger, at forårstørken ikke er omme trods udsigt til regn.

- Måske vi får noget regn slutningen af ugen, men det ændrer ikke fundamentalt på situationen. 

I mellemtiden skal man simpelthen undgå at bruge ild, når man færdes i naturen, lyder opfordringen fra indsatsleder Jimmy Andersen.

Her kan du få genopfrisket de gode råd for, hvordan du undgår brand i disse tørre tider.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik