Som teenagere ved sneakers release: Folk ligger i kø til seniorboliger

Et svensk koncept med seniorboliger bygget omkring en vinterhave er kommet til Danmark. Boligerne er så populære, at købere ligger i kø i flere dage for at underskrive købsaftalen.

De første købere troppede op torsdag morgen klokken fire, og siden er 15 kommet til. Med soveposer, tæpper, varmt tøj og rigelige mængder kaffe venter de på, at klokken bliver 10 søndag, hvor dørene til forretningen åbnes.

Det er hverken nye Yeezys, Balenciagas eller boybandbilletter, der har lokket den støt voksende flok til.

Det er såmænd et seniorbofællesskab under opførelse, der har lokket en stødt voksende skare af par eller enlige købere til fortovet foran Home på Hovedgaden i Hedehusene til.

- Efter de første begyndte at komme, har vi sat telt med varmekanoner op. Det var de glade for, for det har regnet og været koldt i nat, forklarer Lars Jacobsen, der er en glad mand for tiden.

Han er direktør for boligselskabet Bovieran, hvis kommende seniorbofællesskab har fået skaren til at campere foran ejendomsmægleren.

Der er blevet opsat telte til de stadig tilstrømmende interesserede købere.
Der er blevet opsat telte til de stadig tilstrømmende interesserede købere.
Foto: TV 2 Lorry

- Vi har oplevet, at der generelt er et kæmpe efterslæb fra mangel på boligfællesskaber de seneste mange år. Realdania lavede en undersøgelse for nylig, der viste, at 80.000 seniorer ønskede at bo i seniorbofællesskab, så der er en høj efterspørgsel efter boformer som denne, forklarer Lars Jacobsen.

Bofællesskabet, der bygges i den nyudviklede bydel, Nærheden ved Hedehusene, består af en slags andelsboliger bygget rundt om en overdækket vinterhave med fællesfaciliteter og petanquebaner.

Bovieran-konceptet stammer fra Sverige, hvor 22 mere eller mindre ens udseende seniorbofællesskaber har eksisteret i en årrække.

Boligerne i Nærheden er det andet Bovieran-koncept i Danmark. Det første skyder op i Frederikssund.

- Vores første projekt i Frederikssund var også på samme måde med købere, der lå i kø. Men her i Hedehusene har de valgt at komme endnu tidligere, forklarer Lars Jacobsen.

Thorbjørn Djuraas har udkig efter nogle bestemte lejligheder i bofællesskabet.
Thorbjørn Djuraas har udkig efter nogle bestemte lejligheder i bofællesskabet.
Foto: TV 2 Lorry

For folk, der vil fællesskabet

I køen sidder Thorbjørn Djuraas i en campingstol. Her har han tilbragt de seneste dage i køen foran ejendomsmægleren i håb om at skaffe en lejlighed til ham og hans hustru.

- Vi forelskede os i Bovierans koncept med atriumgården og det fællesskab, det tilbyder. Ud af de 55 lejligheder var der kun ganske få, der passede til de behov, vi havde. Så vi var nødt til at være sikre på, at vi lå først i køen, siger 57-årige Thorbjørn Djuraas, der egentlig var den første i køen.

Han dukkede op torsdag aften, men fandt det lidt ensomt at sidde i kø alene. Da han kom tilbage dagen efter var han blevet overhalet i køen af nogle morgenfriske typer.

Vinterhaven udgør centrum af Bovierans seniorbofællesskaber. Video: Bovieran

På trods af det, har det været en hyggelig oplevelse at campere side om side med måske kommende naboer.

- Stemningen har været forrygende. Det er lidt underligt, for jeg havde egentlig ikke forestillet mig det, men fællesskabet, sådan en andelsbolig skal give, er allerede startet big-time i sådan en kø. Vi sad i går i køen i solen i korte ærmer og kom tættere på hinanden allerede, siger Thorbjørn Djuraas.

Den svenske Riviera

Seniorbofællesskabet bygges i tre etager med i alt 55 boliger. Dermed er der boliger nok til de 16, der lå i køen, da TV 2 Lorry slog vejen forbi lørdag ved middagstid. Men de attraktive af slagsen – dem med den gode udsigt – er der rift om.

- Det er er jo ikke fordi, de interesserede her i køen ikke kan få sig en bolig, men de ligger her fordi, de vil have lige præcis den bolig, de har kigget på, siger direktøren Lars Jacobsen.

Navnet Bovieran er et ordspil – der lyder bedst på svensk – der indikerer, at stedet skal være som at bo ved Rivieraen i Sydfrankrig. Temperaturen i den indendørs vinterhave er også tilpasset dette.

Det tager omkring 18 måneder for bygherreren at stable konceptbyggeriet op og gøre lejlighederne indflytningsklare. Bovieran-fællesskaberne i Nærheden og Frederikssund forventes at byde beboerne inden for i løbet af 2020.

Ifølge Lars Jacobsen er flere seniorbofællesskaber i TV 2 Lorrys område allerede på tegnebrættet.

Priserne for andelsboligerne ligger fra omkring en halv million med en boligydelse på 6.000 kroner til 750.000 med en boligydelse på 8.400 kroner.

Vinterhaven i Bovierans koncepter er tillokkende for mange købere.
Vinterhaven i Bovierans koncepter er tillokkende for mange købere.
Foto: Bovieran Danmark

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Livsstil

sanne salomonsen

Rockmama sælger ud af sin garderobe

Gaveindpakning i stof FB COVER

playCecilie og Karen vil ændre juletradition for at redde 800 tons gavepapir

Scooterbanden

playNy "bande" på Vestegnen: Nu cruiser ældre sammen i Vallensbæk

Gribskov Grå Sammen - 2G på skovsti

playFem enkle råd hjælper gymnasieelever gennem en presset hverdag

Høje-Taastrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere