Søværnet forlader Nyholm: Skal der være boliger eller museum?

Søværnet forlader efter flere hundrede år Nyholm i Københavns Havn. Der er mange meninger om, hvad der skal ske med det attraktive område.

Da forsvarsforliget blev indgået i januar måned, blev det slået fast, at Søværnet endegyldigt skal forlade Nyholm i Københavns Havn. 

Øen - der er en del af Holmen - har været militært område i mere end 300 år. I mange år var det lukket land, men nu er området åbent for offentligheden, og åbent for drømme om stedets fremtid. 

Den politiske aftale gav nemlig Forsvaret lov til at frasælge dele af området. Dog skal de historiske bygninger og monumenter bevares. 

- Det her er en helt unik byudviklingsmulighed. Det sker ikke mange gange i løbet af en generation, at man har et område som det her, der er så smukt og så historisk - lige i centrum af København, lyder det fra Konservatives Rasmus Jarlov, der er formand for Forsvarsudvalget.

Maritim oplevelsespark

En privat projektgruppe ved navn SIXTUS er nogle af de første, der har budt ind med idéer til udviklingen af området. De håber på at få lov til at købe hele øen, når Forsvaret er klar til et salg.

- Vi vil gerne lave hele øen om til en maritim oplevelsespark for København og for hele Danmark, hvor man kan folde hele den 400 år lange historie ud om landets fantastiske og innovative flåde, fortæller Peter Claudell fra projektgruppen SIXTUS. 

Finansieringen er ikke på plads, men projektgruppen satser på, at nogle af de store fonde vil mene, det er en god idé med en maritim oplevelsespark på Nyholm. 

- Hvis vi forpasser den her chance, så er løbet kørt. Alle gode kræfter skal samles om at gøre det her til mere end en drøm. Det skal være virkelighed. Det eksisterer allerede i dag, lyder det fra Peter Claudell.

Ikke alt skal være museum

Det er Forsvaret, der ejer området, og som dermed kommer til at tjene penge på salget. 

Partierne i forligskredsen bag forsvarsforliget skal dog godkende planerne for området, inden Forsvaret fører dem ud i livet.

Her er der allerede en fortaler for idéen om en maritum oplevelsespark - dog ikke på hele øen.

- Det er et meget stort område, og jeg tror ikke, at vi behøver at indrette det hele til et museum. Den sydlige del kan for min skyld godt sælges til boliger, og jeg tror, det vil blive et meget attraktivt boligområde. Der er stadig masser af plads til et stort museum på den nordlige del af Nyholm, lyder det fra Rasmus Jarlov. 

Forsvaret forventer at have en helhedsplan for området klar senest i 2020, der derefter skal fremlægges i Folketinget.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik