Søren revolutionerede aftensmaden - næste skridt er børnene

Med virksomheden Aarstiderne fik Søren Ejlersen økologisk mad ud i stuerne. Nu tager han børn med ud i naturen, så de kan få øjnene op for det spiselige i det grønne.

Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

- Hej rødder! Gider I komme med mig?

Søren Ejlersen råber en skoleklasse an på marken bag Krogerup Avlsgård i Humlebæk. De er i gang med at så squash, fjerne ukrudt og lue, inden sommerferien sætter ind.

- Nu skal I lave en øvelse, hvor I stiller ind på uendeligt og får ægte jordforbindelse, siger han.

Siden Ejlersen i 1999 sammen med Thomas Harttung stiftede virksomheden Aarstiderne har han snakket om ’grøn jordforbindelse’. Det er blevet et varemærke og hans måde at sætte økologi og klimaudfordringer på dagsordenen.

Læs også Bevægelse mod madspild buldrer derudaf på 10. år

Med deres blandede grøntsagskasser, som man kan bestille hjem for en uge af gangen, ville de gøre det nemt at vælge de økologiske madvarer til.

TV 2 Lorry er taget med Søren Ejlersen ud til endnu et succesprojekt: ’Haver til maver’, hvor skolebørn får mulighed for at passe deres egen skolehave og dyrke deres egne grøntsager.

Det findes i dag 40 steder herhjemme i 22 forskellige kommuner.

Her er et udsnit af afsnittet om Søren Ejlersen. Se hele afsnittet her

04:26 Luk video

Forbandelsen forsvandt

- Er I friske på at tage skoene af?

Børnene følger villigt Ejlersens eksempel. Snart efter står en hel skoleklasse med bare tæer i skolehavens græseng.

- Så gør vi det, at vi stille og roligt kravler ind i kløvermarken.

Læs også Mød manden der introducerede københavnerne for streetfood

Virksomheden Aarstiderne har 225 fastansatte og en årlig omsætning på omkring 700 mio. kroner. Alligevel fylder Haver til Maver rigtig meget i Ejlersens hverdag.

- I nogle år kaldte jeg det den mest fantastiske forbandelse, fordi jeg brugte så meget tid og energi på det. Skrev projektansøgninger natten igennem. Men da vi så fandt ud af at organisere det, og fondene begyndte at støtte, så var det som om at forbandelsen forsvandt, og der kun var det fantastiske tilbage, siger han.

"Jorden er vigtig"

Konceptet bag Haver til Maver er i dag blevet en eksportvare, der nu blandt andet kan ses blomstre i lande som Taiwan, Nepal og Libanon.

De sidste fem år har Haver til Maver sammen med Komiteen for Sundhedsoplysning uddelt kogebøger til alle danske 6. klasser, i alt omkring 300.000 børn.

- Ligger I godt?

Efter at have ligget udstrakt og helt stille i fem minutter på ryggen i kløvermarken sætter Søren Ejlersen sig op.

En mariehøne er kravlet op på hans t-shirt.

Læs også Opskrift på succes: Mød manden bag Tiger og Folkehuset Absalon

Med rolig stemme siger han til skoleklassen: - Jeg synes, jorden den er rigtig vigtig. Det er himlen og universet også. Men den her jord, den skal vi passe rigtig meget på, siger han.

Se programmet på TV 2 Lorrys egen kanal mandag kl. 19.55 eller allerede nu her.

Følg frontløberne:

Frontløberne er en reportageserie, hvor vi følger seks mennesker, der alle har haft stor succes – og som nu bruger den succes på at skabe et større fællesskab. Igennem seks måneder har TV 2 Lorry fulgt i hælene på følgende frontløbere:

Dan Husted der introducerede københavnerne for streetfood på Papirøen og som nu står bag, det endnu større, Reffen.

Selina Juul der igennem ti år har haft held med at skabe fokus på madspild både herhjemme og i udlandet.

Team Tvilling der i 2013 gennemførte en Ironman på trods af, at den hele halvdel Peder Mondrup er spastisk lammet. Og som nu har åbnet lokalafdelinger i hele landet og har fået sat fokus på handicappede.

Lennart Lajboschtiz som begyndte med at sælge billige paraplyer til Roskilde Festival. Åbnede Tigerbutikker i hele verden og nu samler folk i Absalon og i Hornbækhus.

Og så Søren Ejlersen der med sine årstidskasser har været med til at revolutionere aftensmaden i mange danske hjem – og som nu bruger meget af sin tid på Haver til Maver, der skal få børn og unges øjne op for det spiselige i naturen.

Følg serien helt her.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik