Sønderjysk østerseventyr i hovedstaden: ”Det er her, markedet er”

I februar blev det lovligt for fiskere at plukke de store stillehavsøsters i vadehavet på den jyske vestkyst. Søndag gives de gratis væk på Frederiksberg - for det er her, markedet er, lyder det.

Fiskerne langs den jyske vestkyst jublede kortvarig i februar, da Fiskeri- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen fra Venstre gav tilladelse til et forsøgsprojekt, som gjorde det muligt at plukke og sælge de store stillehavsøsters fra Vadehavet.

Stillehavsøsters hører nemlig ikke til i vadehavet, hvor den som den største muslingeart er med til at fortrænge blandt andet blåmuslinger.

quote Vi er kommet herind, hvor kunderne er. Det er primært her i hovedstaden - jyderne gider ikke spise østers.

Johan Nielsen, Fiskeri Selskabet og Rømø Oysters

Det betyder en forskydning af hele fødekæden i det fredede område omkring vadehavet, hvor mange fugle blandt andet lever af blåmuslinger.

I mange år har det været lovligt at gå ud og samle sine egne østers, men først i februar blev det lovligt for fiskere eller andre, som har et ønske om at tjene penge på den fine spise, at samle østers fra vadehavet med henblik på salg.

Tilladelsen gælder dog i første omgang kun frem til den 31. maj - så derfor skal der penge i kassen, mens det kan lade sig gøre.

Sønderjysk erhvervsfremstød på Frederiksberg

Men markedet er i hovedstaden, lyder det fra Johan Nielsen, der er medejer af Fiskeriselskabet og Rømø Oysters fra Sønderjylland.

Derfor har Fiskeriselskabet og Rømø Oysters søndag haft gang i et decideret sønderjysk erhvervsfremstød på Frederiksberg, hvor der blev langet hele 150 kilo østers over disken - ganske gratis.

- Vi er kommet herind, hvor kunderne er. Det er primært her i hovedstaden - jyderne gider ikke spise østers.

- Men det går fremragende! Vi har været helt oversvømmet af gæster, og der gik kun tre timer, så havde vi delt de 150 kilo østers ud i butikken, siger Johan Nielsen, der til anledningen havde allieret sig med østersbaren Rouge Oysters på Gammel Kongevej.

Stillehavsøsters (latin: Crassostrea Gigas) kan kendes på de meget skarpe og foldede kanter.
Stillehavsøsters (latin: Crassostrea Gigas) kan kendes på de meget skarpe og foldede kanter.
Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Østersfiskeri betyder jobs

På Rømø har fiskeritilladelsen på østers allerede kastet arbejdspladser af sig, fortæller han.

- Vores gamle muslingefabrik, som har været lukket i mange år, er blevet åbnet med 15 mand på Rømø - og så kom vi herover for lige at skyde sæsonen godt i gang, siger Johan Nielsen til TV 2 Lorry.

Ifølge ham har DTU netop undersøgt bestanden af den invasive art i vadehavet, og her fastslår de, at der er tale om hele 72 tusind tons stillehavsøsters, som der kan fiskes på.

quote Det er en kæmpe forretningsmulighed.

Johan Nielsen, Fiskeri Selskabet og Rømø Oysters

Det kan betyde potentielt mange arbejdspladser i det sønderjyske. For det er ikke kun københavnerne, der vil spise østers.

- Det er en kæmpe forretningsmulighed, for der er en enorm efterspørgsel på østers - både i Danmark men absolut også i Frankrig og Kina. Der bliver spist 5 millioner tons på verdensplan, siger Johan Nielsen og tilføjer:

- Jeg håber, at det her kan sætte fokus på, hvad vadehavsøsters er og kan - og at det er en lækker spise.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik