Socialrådgiverformand om ulovlige lægetjek: Ministre bør sende klart signal

Både sundhedsministeren og beskæftigelsesministeren er kaldt i samråd om ulovlige lægetjek på et jobcenter i København. Socialrådgiverforeningens formand håber, at der bliver sendt et klart signal.

I oktober måned fik 25 personer foretaget ulovlige lægeundersøgelser på Jobcenter Lærkevej i København, mens op mod 100 personer blev visiteret til undersøgelserne, som var ulovlige.

Siden har Københavns Kommune stoppet samarbejdet med det private firma og iværksat en intern undersøgelse af sagen. Alligevel valgte Alternativet at kalde Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Sundhedsminister Ellen Trane Nørby, begge Venstre, i samråd. 

Det glæder Socialrådgiverforeningens formand, Majbrit Berlau, der håber, at ministrene vil komme med en klar udmelding efter samrådet.

- Jeg håber, at de vil sende et klart signal - ikke bare til København - men også til landets øvrige kommuner om, at den form for behandling af ledige er totalt uacceptabel, siger formanden i en pressemeddelelse.

Hun slår fast, at den type praksis, som Jobcenter Lærkevej i København udsatte sine ledige for, er under al kritik og dybt alvorligt.

- Mange af de ledige borgere har store udfordringer som psykiske og fysiske lidelser, og for nogle er det en overvindelse i sig selv at skulle møde op på jobcentret, siger Majbrit Berlau og tilføjer:

- Det er simpelthen utilstedeligt og i strid med al socialfaglig indsigt, at kommunen lige pludselig genner dem ind til en lægeundersøgelse, når de var indkaldt til et møde på jobcentret. 

Dansk Socialrådgiverforening repræsenterer de mange socialrådgivere, der blandt andet sidder på jobcentrene overalt i landet.

Formanden opfordrer alle socialrådgivere til at sige fra, hvis de oplever adfærd fra kommunen, som er i strid med deres faglighed.

- Det er nærmest uforståeligt, at kommunen kan finde på det. Jeg har heldigvis ikke hørt om lignende tilfælde andre steder i landet, men det kaster samrådet med ministrene forhåbentligt lys over. Og skulle man som ansat på et jobcenter opleve noget lignende, så anbefaler jeg, at man siger fra over for ledelsen og henvender sig til sin faglige organisation, siger Majbrit Berlau og understreger, at nogle kommuner ikke investerer nok i indsatsen for udsatte ledige.

- Nu er dette eksempel fra København jo ulovligt, men både i København og en række andre kommuner er der klart rum til forbedring i beskæftigelsesindsatsen generelt, både i forhold til sagsbehandlernes arbejdsbyrde og kvaliteten af tilbuddene til de ledige. Vi ved fra kommuner, der har investeret i indsatsen for udsatte borgere, at mange kan komme hurtigt videre i enten job eller uddannelse, hvis de får den rette hjælp i stedet for at blive pisket rundt i systemet, forklarer formanden. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik