Socialrådgiver får hæderspris for at råbe op om lovbrud i Stevns Kommune

Arbejdsmængden var så stor, at socialrådgiver Nadia Priis Ludvigsen og hendes kolleger ikke kunne overholde lovgivningen. Det fik hende til at sætte hælene i over for kommunen, og så blev der sat skub i tingene.

Socialrådgiver Nadia Priis Ludvigsen fra Stevns modtog lørdag hædersprisen Den Gyldne Socialrådgiver for sit arbejde med at forbedre forholdene for medarbejdere og borgere i afdelingen Børn og Læring i Stevns Kommune.

Hendes arbejde har ført til, at Socialstyrelsens Task Force har udtalt skarp kritik af afdelingens sagsbehandling og kommunalbestyrelsen har vedtaget en genopretningsplan, skriver Dansk Socialrådgiverforening i en pressemeddelelse. 

Da Nadia Priis Ludvigsen blev tillidsrepræsentant i afdelingen Børn og Læring i Stevns i 2016, sad hver socialrådgiver med cirka 50 sager. Og det på et område, hvor Dansk Socialrådgiverforening anbefaler mellem 25 og 35 sager.

Kunne ikke overholde lovgivning

På grund af det store arbejdspres var der stort set hver dag opgaver, som socialrådgiverne ikke havde nået, når de tog fra arbejde, fortæller Nadia Priis Ludvigsen.

- Det betød, at vi ikke kunne overholde lovgivningen i forhold til udarbejdelsen af børnefaglige undersøgelser og revurdering af handleplaner, og det siger jo sig selv, at det har en konsekvens for den sagsbehandling, vi kunne lave for de familier, vi arbejder med, siger hun.

Derfor satte hver medarbejder sig ned og skrev et brev, som Nadia Priis Ludvigsen sammen med tillidsrepræsentanten fra HK samlede og sendte til fagdirektøren.

- Vi beskrev, hvad arbejdspresset gjorde ved os personligt, og hvad det betød for de borgere, som vi arbejder med. Og at vi ikke kunne overholde lovgivningens tidsfrister, fortæller hun.

Skabte sammenhold

Nadia Priis Ludvigsen havde flere gange forsøgt at rejse kritikken over for afdelingsledelsen uden succes. Men da hun sendte brevet til direktionen, begyndte der at ske noget.

- Vi blev indkaldt til et dialogmøde, og det endte med, at vi fik en opnormering på tre medarbejdere, fortæller Nadia Priis Ludvigsen.

I indstillingen skriver Nadia Priis Ludvigsens kollegaer blandt andet, at de personlige beskrivelser, som blev sendt til direktionen, var et resultat af Nadias stærke, organiserende og systematiske indsats for at involvere alle. De skriver også:

”Det har skabt sammenhold og stolthed hos klubbens medlemmer, at deres fælles indsats har båret så langt. Under Nadias ledelse har de skabt en synlig forandring, der giver mod på at fortsætte kampen for gode vilkår for dem selv og kommunens udsatte børn og unge.”

- Vi er kommet rigtig langt og har opnået rigtig meget, men vi er ikke i hus endnu, siger Nadia Priis Ludvigsen.
- Vi er kommet rigtig langt og har opnået rigtig meget, men vi er ikke i hus endnu, siger Nadia Priis Ludvigsen.
Foto: Dansk Socialrådgiverforening - presse

Selv understreger Nadia Priis Ludvigsen, at det ikke er hende alene, der har gjort den forskel, der nu er sket i Børn og Læring i Stevns Kommune.

- Jeg er meget beæret over anerkendelsen fra mine kollegaer og min fagforening. Men vi er kun kommet så langt, fordi vi har stået sammen som fællesskab og sat hælen i jorden og sagt, at vi ikke vil finde os i det, siger hun.

Lang vej endnu

Selvom forholdene i Børn og Læring i Stevns Kommune er bedre i dag, end da Nadia Priis Ludvigsen startede der for snart tre år siden, så er der lang vej endnu. Lige før sommerferien kom Socialstyrelsens taskforce med en meget kritisk rapport om kvaliteten i sagsbehandlingen i afdelingen.

- Det var os medarbejdere, der bad om at få taskforcen ud, fordi vi godt vidste, at vi ikke overholdt lovgivningen. Men jeg tror, det kom som en overraskelse for nogle af politikerne, hvor galt det egentlig stod til, siger hun.

Task Forcens rapport resulterede i, at der endnu engang blev ansat flere medarbejdere i afdelingen, og der er nu lavet en genopretningsplan. Men senest har afdelingen fået et påbud fra Arbejdstilsynet, fordi tidspresset stadig er for højt. Faktisk så højt, at det ikke kan lade sig gøre at følge genopretningsplanen, fremgår det af påbuddet.

- Begge gange vi har fået flere kollegaer, er de endt med at indgå i den normale drift, fordi vi samtidig har langtidssygemeldinger og vakante stillinger, så der er stadig ikke hænder nok til at rette op på efterslæbet siger hun.

Indtil videre løber de tre ekstra stillinger kun til udgangen af 2019.

- Vi er kommet rigtig langt og har opnået rigtig meget, men vi er ikke i hus endnu, siger Nadia Priis Ludvigsen.

Centerchef erkender problemer

Centerchef i Stevns Kommune, Daniel Gottrup, erkender lørdag over for dagbladet Information, at der har været problemer med at overholde lovgivningen på børne- og ungeområdet i hans kommune.

Hans indtryk er, at blandt andet overgrebspakken har skabt et større pres på området. Der er kommet flere sager, mens grænsen for, hvornår man skal underrette, og hvornår der er behov for hjælp, er skærpet.

Den effekt er slået igennem, før vi har kunnet nå at følge op med kapaciteten. Det forsøger vi så at rette op på nu, siger Daniel Gottrup til Information, der skriver, at tidspres har ført til lovbrud i sagsbehandling i 15 kommuner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik