Socialdemokratiet vil give bander forsamlingsforbud

Bandemedlemmer skal ikke have mulighed for at samles i større grupper, hvis det står til Socialdemokratiet.

Få dage efter at Justitsministeriet meddelte, at myndighederne arbejder på at forbyde banden Loyal to Familia, er Socialdemokratiet klar til at gå videre i indsatsen mod den verserende bandekonflikt i København og omegn.

Partiet vil ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten give politiet mulighed for at fratage bandemedlemmer retten til at forsamles i større grupper. 

quote Det er en vigtig del af bandernes strategi at være mange sammen og optræde truende i gadebilledet. Og det vil vi ikke længere acceptere.

Mette Frederiksen, Partifmd., Soc.dem.

Det såkaldte bandetilhold skal gøre det ulovligt alene at befinde sig på samme sted eller at færdes i fællesskab, hvis det kan betyde en konkret fare for andre. Bryder bandemedlemmer tilholdet, skal det kunne give fængsel i op til 30 dage.

- Det er en vigtig del af bandernes strategi at være mange sammen og optræde truende i gadebilledet. Og det vil vi ikke længere acceptere, siger Socialdemokratiets partiformand Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

Hvor et forbud mod LTF vil tage måneder at gennemføre, kan et bandetilhold ifølge Socialdemokratiet være en realitet inden for nogle få uger.

S: "Ikke grundlovsstridigt"

quote Forslaget er et ret vidtgående indgreb i forsamlingsfriheden.

Jens Elo Rytter, Juraprofessor, Københavns Universitet 

Mette Frederiksen afviser, at forslaget strider mod den grundlovssikrede ret til at forsamles og henviser til en formulering i grundlovens paragraf 79, der netop åbner for at forbyde forsamlinger, hvis de truer den "offentlige fred."

Men det kræver helt særlige situationer, understreger juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet over for Jyllands-Posten.

- Forslaget er et ret vidtgående indgreb i forsamlingsfriheden. Principielt er det ikke umuligt at gennemføre, men det kræver, at myndighederne kan løfte en klar bevisbyrde, siger han.

Truende adfærd er altså ikke nok. Der skal være fare for liv og alvorlig vold, vurderer han.

I Liberal Alliance er man imod Socialdemokratiets forslag. 

- Vi må ikke øve vold på vores helt grundlæggende frihedsrettigheder, men vi skal derimod bekæmpe banderne på deres kriminelle handlinger, siger Liberal Alliances retsordfører, Christina Egelund.

V og K er positive

Venstre og Konservative melder ifølge Ritzau ud, at de er villige til at undersøge, om det er muligt at gennemføre Socialdemokratiets forslag. 

- Vi hilser alle forslag velkomne, som kommer for at bekæmpe bandeproblemet, siger retsordfører Naser Khader, Kons., til Ritzau. 

- Kan man godt forbyde det, uden at det kolliderer med grundloven? Det vil jeg da gerne have undersøgt. Hvis det kan lade sig gøre, så gør vi det.

Retsordfører Preben Bang Henriksen fra Venstre ser forslaget som et godt supplement til regeringens opholdsforbud mod banderne, der vil forbyde bandemedlemmer at opholde sig i bestemte områder, og vil ligeledes have forslaget undersøgt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik