Socialdemokratiet og DF indgår valgforbund i Hvidovre

Det kommunale parløb mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti styrkes yderligere. Nu danner partierne også valgforbund i Hvidovre Kommune.

Under kommunalvalget for fire år siden kæmpede Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti mod hinanden om borgmesterposten i Hvidovre. Men denne gang slår de i stedet pjalterne sammen og har indgået et valgforbund.

quote Det har vi besluttet af den simple årsag, at vi har haft et fantastisk godt samarbejde i denne her valgperiode.

Helle Adelborg, Borgmester i Hvidovre, Socialdemokratiet

Det betyder, at partierne deler deres overskydende stemmer, så det i sidste ende kan sikre et af partierne et ekstra mandat i kommunalbestyrelsen.

- Det har vi besluttet af den simple årsag, at vi har haft et fantastisk godt samarbejde i denne her valgperiode. Der er blevet lavet et rødt og et blåt valgforbund, og ingen af dem har tænkt os ind. Jeg synes i stedet, vi skal tænke folk ind og ikke tænke folk ud, siger Hvidovres socialdemokratiske borgmester, Helle Adelborg til TV 2 Lorry.

- Valget for os har enten været at stå alene eller stå sammen med socialdemokraterne, som vi har haft et rigtig godt samarbejde med. Så synes jeg, valget har været nemt for os.Vi vil gerne sikre, at det flertal vi har sammen med socialdemokraterne også består efter valget, siger Dansk Folkepartis spidskandidat Mikkel Dencker til TV 2 Lorry.

Borgmesterdrømme må vente

Dansk Folkepartis spidskandidat i Hvidovre, Mikkel Dencker, havde ellers selv borgmesterdrømme ved det seneste kommunalvalg. Men efter partiet nu har indgået valgforbund med Socialdemokratiet og den siddende borgmester Helle Adelborg, så er de drømme lagt på is for en stund.

quote Vi forventer at lægge stemmer til, at Helle Adelborg kan fortsætte som borgmester med os som støtteparti.

Mikkel Dencker, spidskandidat for Dansk Folkeparti i Hvidovre

- Jeg har ikke nogen forventninger om, at der er nogen chance for, at jeg skal blive borgmester. Jeg har meldt ud, at det er en drøm eller en ambition, som jeg har på lang sigt. Men jeg har måske også, hvis jeg er heldig, rigtig mange år i kommunalpolitik endnu.

Så den officielle udmelding fra Dansk Folkeparti er, at i peger på Helle Adelborg uanset udfaldet af valgresultatet?

Vi forventer, at lægge stemmer til, at Helle Adelborg kan fortsætte som borgmester med os som støtteparti. Hvor vi udgør et flertal tilsammen, siger Mikkel Dencker til TV 2 Lorry.

En smart manøvre

Hvidovre er heller ikke den eneste kommune, hvor Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har indgået valgforbund i vores sendeområde. Også i Fredensborg og Ishøj er de to partier gået sammen. Og der kan komme flere kommuner til. Deadline for at indgå valgforbund er nemlig først den 9. oktober.

I Hvidovre Kommune har Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet med tilsammen 12 ud af 21 mandater i kommunalbestyrelsen kunne skabe flertal henover midten.

- Overordnet set er det her en ret smart manøvre for Socialdemokratiet, men også noget som er fint for Dansk Folkeparti, som etablerer, at de nu er en del af normalen i Hvidovre politik, siger Martin Vinæs Larsen, valgforsker på Københavns Universitet, til TV 2 Lorry.

Ingen støtte fra Ø og SF

Og frem mod kommunalvalget i november er fronterne i Hvidovre skarpt trukket op. De øvrige røde og borgerlige partier har på forhånd indgået hver deres valgforbund uden om Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Og hverken Enhedslisten eller SF vil bakke borgmester Helle Adelborg op, hvis flirten over midten fortsætter efter valget.

quote Jeg kan slet ikke se for mig, at vi skal indgå en aftale med Dansk Folkeparti efter valget

Anders Wolf, spidskandidat for SF i Hvidovre

- Hvis hun insisterer på det samarbejde med Dansk Folkeparti. Nej, så kan vi ikke pege på hende, siger Gert Wahl, kommunalbestyrelsesmedlem for Enhedslisten, til TV 2 Lorry.

- Jeg kan slet ikke se for mig, at vi skal indgå en aftale med Dansk Folkeparti efter valget, siger Anders Wolf Andresen, spidskandidat for SF i Hvidovre, til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik