Socialdemokraten Pelle Jarmer er død

Den tidligere socialborgmester i København Pelle Jarmer er død i en alder af 81 år.

Pelle Jarmer sad i Københavns Borgerrepræsentation i sammenlagt 27 år fra 1962 til 1989, og var efterfølgende direktør for Gigtforeningen i et par år. Fra 1992-2003 var han konsulent i boligselskabet KAB.

Men nu er den tidligere politiker, som bedst huskes for sin tid som socialborgmester i København, død. Det skriver Berlingske.

Mange vil måske bedst huske Pelle Jarmer for at få lukket og ryddet "Byggeren" på Nørrebro i København i 1980. Byggeren var en forkortelse for Firkantens Byggelegeplads, der eksisterede i "den sorte firkant" på Nørrebro, hvor Folkets Hus ligger placeret.

"Byggeren" var en brugerdrevet legeplads. Legepladsen skulle ofres, så der kunne blive plads til et socialt boligbyggeri, men det var lokalbefolkningen på Nørrebro bestemt ikke enig i.

Det endte allerede i sammenstød mellem lokalbefolkningen og de 300 udsendte betjente, da kommunen første gang forsøgte at fjerne stedet i 1978.

Det førte til en fem måneder lang blokade af området, inden det blev ryddet under opbud af hele 700 betjente i 1980, da Pelle Jarmer havde fået nok af de modvillige borgere.

Rydningen endte i vold, hærværk og tumult mellem borgere og politi, som måtte erklære området i undtagelsestilstand.

Hele livet som Københavner

Pelle Jarmer sad i Københavns Borgerrepræsentation i 27 år sammenlagt fra 1962 til 1989.

Han er opkaldt efter Pelle Erobreren af sine socialdemokratiske forældre. Han døjede i hele sin borgmesterperiode på 13 år med hård modstand fra pædagoger og forældre.

Siden da arbejdede han blandt andet ti år i KAB (Københavns Andelsboliger). Netop KAB var det selskab, der endte med at bygge på grunden, hvor "Byggeren" havde ligget.

Pelle Jarmer har også af flere omgange arbejdet for Teknisk Landsforbund samt været formand for DSU (Socialdemokratisk Ungdom) i København i årene 1961-63.

Pelle Jarmer voksede op i Brønshøj, hvor han også sluttede sine dage. Fra Bellahøjhusene, hvor han havde udsigt ind mod sit elskede København, flyttede han i oktober 2016 tilbage til Tingbjerg.

Tingbjerg stod hans hjerte nær, og han engagerede sig i Tingbjerghjemmet gennem 22 år som bestyrelsesmedlem.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik