Socialborgmester: Forebyggelse forhindrer ikke drab på bosteder

Antallet af voldstilfælde på bosteder er stigende, og der skal mere fokus på forebyggelse. Drabet på Lindegården viser dog, at forebyggelse ikke er nok, siger socialborgmester.

To analyser fra Socialstyrelsen peger på, at bosteder oplever en stigning i voldsepisoder, og at løsningen på problemet er forebyggelse.

Men ifølge Socialborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen, er forebyggelse ikke nok.

- Det er meget positivt, at Social- og indenrigsminister Karen Ellemann sætter fokus på vold på bosteder. Men ingen må tro, at vi forhindrer nye drab ved at arbejde med stresshåndtering og afsætte tid til refleksionsprocesser, som rapporten anbefaler, siger socialborgmesteren.

Jesper Christensen peger på, at stadigt flere meget syge, utilregnelige og til tider direkte farlige beboere er blevet placeret på kommunale bosteder de seneste år.

Det er en uacceptabel udvikling, lyder kritikken fra borgmesteren.

- Selvfølgelig skal vi forebygge – også bedre end vi gør i dag. Men jeg vil som borgmester ikke acceptere, at ansvaret for meget syge og utilregnelige patienter lander hos medarbejderne på de kommunale bosteder. Hvis man er så syg, at man er farlig, har man brug for hjælp på psykiatrisk afdeling på et sygehus, udtaler Jesper Christensen.

Regionerne har medansvar

Foruden forebyggelse og det stigende antal af voldstilfælde på bostederne, bliver også regionernes medansvar understreget i rapporten om vold på botilbud.

Her står, at samarbejdet mellem den regionale behandlingspsykiatri og de kommunale bosteder bør styrkes, og netop et af de forslag stillede Jepser Christensen i sidste uge sammen med FOAs formand Dennis Kristensen og formanden for Sind, Knud Kristensen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

FORSLAGET TIL FOLKETINGETS SOCIAL UDVALG SAMT SUNDHEDS OG PSYKIATRIUDVALGET

  • Kommunerne have ret til at flytte beboere fra bostedet, hvis de er farlige, meget kriminelle eller er stærkt stofmisbrugende
  • Bostederne have ret til at se alle relevante oplysninger om de beboere, de modtager fra psykiatriske afdelinger, så de kan risikovurdere og håndtere borgeren.
  • Kommuner og regioner lave klare udskrivningsaftaler, så ingen udskrives fra de psykiatriske sygehuse, uden at bostederne har den nødvendige viden om den pågældende.
  • Kommuner og regioner have mulighed for at åbne og drive fælles bosteder for de mest syge og utilregnelige sindslidende. ​

Sundhedsminister skal på banen

Da regionerne spiller en afgørende rolle for at forhindre vold på bosteder, mener Jesper Christensen, at Sundhedsminister Sophie Løhde har et stort ansvar.

- Det kan ikke være rigtigt, at det kun er Socialministeren, der blander sig i denne her debat. Hvis vi skal forhindre nye drab, må Sophie Løhde også snart melde sig ind i debatten og erkende, at hun har et ansvar. Jeg glæder mig til at høre hendes kommentarer til vores forslag, lyder det fra Jesper Christensen.

Antallet af retspsykiatriske patienter er tredoblet til 4.393 siden 2001. Heraf bor mange på kommunale bosteder. I samme periode er antallet af psykiatriske sengepladser skåret med 500.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik