Smileys skal stoppe racisme i nattelivet

Det skal være slut med diskrimination i det københavnske natteliv, mener et flertal af politikerne i København. Derfor er kommunen på vej med en række tiltag, der skal sætte en stopper for diskriminationen. Et af dem går ud på, at diskoteker og spillesteder kan tilmelde sig en smiley-ordning, hvis de ikke afviser unge på grund af hudfarve, seksualitet eller religion i døren. Det skriver Urban.

»Kommunen har gennem længere tid fået en masse henvendelser fra unge om, at de er blevet diskrimineret i nattelivet. Samtidig har flere dørmænd indrømmet, at de har kvoter for, hvor mange unge med anden etnisk baggrund de må lukke ind af hensyn til diskotekets forretning. Det er uacceptabelt,« siger Ikram Sarwar (S), næstformand for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune, om baggrunden for smiley-ordningen.
»Det er en frivillig ordning. Idéen er, at hvis diskoteket har en smiley ved indgangen, kan gæsterne være sikre på, at stedet er i orden og ikke diskriminerer. Håbet er, at ordningen vil gribe om sig og på sigt kan hjælpe integrationen,« siger han til Urban.
Ordningen bliver dog ikke vel modtaget af de diskoteker, Urban har talt med. Dennis Skaarup, der ejer Discotek In i Indre By, synes, idéen om en smiley-ordning er helt hul i hovedet.
»Det er fis i en hornlygte. Vi lever af at lukke folk ind. Der er krise i branchen, og vi har slet ikke råd til at afvise folk. Når vi afviser nogen, er det fordi, de laver ballade. Hvis vi afviser flere med anden etnisk baggrund, er det fordi, de laver mere ballade. Med en smiley-ordning ender vi i positiv diskrimination,« siger Dennis Skaarup, der ejer Discotek In i Indre By.
Også på spillestedet og natklubben Culture Box får ordningen en sur smiley.
»Jeg synes, det er en pjattet idé. Vi har haft det her spillested i fem år og har aldrig haft problemer. Alle er blevet lukket ind, uanset om de kommer i kondisko eller slåbrok, så længe de opfører sig pænt,« siger medejer Loke Busch, der mener, at pengene kan bruges bedre.
»Der er ikke en hujende fis, der vil lægge mærke til det. Masser af homoseksuelle kommer her, selv om vi ikke flager med et regnbuefarvet flag. Hvis nogen føler sig forurettet, kan de melde det til politiet.«
Forslaget ventes at blive besluttet endeligt i Borgerrepræsentationen torsdag