Smid kludene: Her er den store guide til nøgenbadning på stranden

TV 2 Kosmopol har lavet en guide til en kommende tilværelse som nøgenbader - og til hvordan du skal opføre dig omkring nøgenbadere, hvis du selv bader med badetøj.

Artiklen er første gang udgivet i 2018, men vi synes sagtens, den kan tåle at blive læst igen. God fornøjelse. 

Når vejret er godt, så hiver danskerne tøjet af og hopper i bølgen blå.

Men det er ikke alle, der tager badetøj på igen, når kludene ryger.

quote Så lad være med at løbe ned ad stranden med et stort indianerhyl.

Mette Nielsen Duekilde, formand for Danske Naturister

På mange strande kan man på varme dage støde på personer, der kan lide at lade numsen og brysterne få lidt luft, mens de bader og soler.

TV 2 Kosmopol har spurgt formanden for Danske Naturister, Mette Nielsen Duekilde, hvad reglerne egentligt er for nøgenbadning på strandene - og hvad man skal gøre, hvis man selv fristes af at smide det våde badetøj.

Først og fremmest skal vi have slået fast - må man overhovedet være nøgen på alle strande?

Ja, du må bade nøgen på alle strande. I 1976 kom der et cirkulære fra Justitsministeriet, hvor det blev slået fast, at nøgenbadning og nøgensolbadning ikke kan anses som stødende adfærd. Så hvis der er nogen, der ringer til politiet og føler sig stødt af en nøgenbader, så skal de sige: "Det kan du ikke blive stødt over", siger hun.

HVAD ER EN NATURIST?

  • Er man naturist, så kan man lide at være nøgen, når andre ville have badetøj på. Det kan man eksempelvis dyrke på landets strande eller på specifikke campingpladser.
  • Det gør man for at fremme en sundere levevis og få et mere naturligt forhold til det modsatte køn.
  • Danske Naturister har 1.200 medlemmer i hele Danmark.
     

Kilde: Den Danske Ordbog og Danske Naturister

Vi mener ikke, at det kan være stødende at være nøgen i en situation, hvor det er naturligt at være nøgen - som når man bader eller solbader. Men det er ikke naturligt at være nøgen på Strøget, siger Mette Nielsen Duekilde.

Drop indianerhylet

Okay, så nøgenbadning er tilladt alle steder.

Men hvordan skal man bære sig ad, hvis man gerne vil prøve et dyp uden bukser på? Er det bare at tage tøjet af?

- Det er tilladt at bade nøgen, men det er en god idé at overveje, at der er andre mennesker på stranden. Hvis du selv opfører dig som om, det er naturligt at smide tøjet, så inviterer du ikke andre til at bemærke dig eller forholde sig til det. Så er det ingen big deal. 

- Så lad være med at løbe ned ad stranden med et stort indianerhyl, siger hun.

- Kig dig omkring - tag ikke det allermest overbefolkede sted på stranden. På den anden side behøver der heller ikke at være øde. Jeg tænker selv på, at jeg skal kunne gå ned til vandet uden at komme tæt på for mange mennesker. Så læg dig hellere tæt ved vandet. Vi er ikke ude på at provokere nogen.

Her er der ofte nøgenbadere

Danske Naturister har spurgt deres medlemmer, hvor de plejer at bade. Det er der kommet et udvalg af strande ud af, hvor der plejer at være nøgenbadere.

- Det kan være meget rart at have en idé om, hvor der er andre, der bader nøgen, så du ikke er alene, siger Mette Nielsen Duekilde.

Hun fremhæver strandene ved Tisvilde, der er meget kendte blandt nøgenbadere, men også stranden ved Charlottenlund Fort og Bellevue er ivrigt brugt af nøgenbadere.

Find alle strandene her:

Læs mere om strandene her.

Samme regler

Ellers gælder der de samme regler for nøgenbadere som for dem med badetøj: 

-  Vi vil gerne respektere andre mennesker, og vi vil gerne respekteres. Uanset om du vælger at gå på stranden med eller uden tøj, så skal du ikke sidde og glo på andre menesker - eller komme med upassende kommentarer. Der er ikke andre regler, end hvis du ligger ved siden af nogen på stranden med badetøj, siger hun.

Nøgenbadere bliver dog til tider mødt med anklagende kommentarer som: "Kan du ikke se, at der er børn på stranden". Men det giver Mette Nielsen Duekilde ikke meget for:

- Hvad tænker de på? Børn er dem, der har mindst problemer med nøgenhed. De folk må tænke, at deres børn ikke må se nøgne mennesker, og så får man da et helt forkvaklet kropssyn, siger hun.

Generelt synes hun, at børn selv skal have lov til at bade nøgen.

De syv baderåd for nøgenbadere:

  1. Det er din ret at bade nøgen, men gør det med omtanke.
  2. Respekter andre badegæster og vis hensyn, uanset om de andre vælger at bade nøgne eller påklædte.
  3. Gå lidt længere fra P-pladsen: Langt de fleste strandgæster ligger lige hvor adgangvejen når stranden. Hvis du vil nøgenbade, er det en god idé at gå et par hundrede meter længere hen ad stranden. Der kan du få mere luft omkring dig.
  4. Opfør dig naturligt, når du klæder dig af og bader.
  5. Du kan godt være den første, der bader nøgen på en strand.
  6. Oplev, hvor nemt det er at bade nøgen.
  7. Lad børnene løbe nøgne i vandkanten.


Kilde: Danske Naturister


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik