Slut med rygning i skoletiden - også uden for skolens område

Røgfri skoletid bliver fra skoleåret 2019 en realitet på samtlige folkeskoler i Furesø Kommune. Det betyder ingen rygning i skoletiden for hverken lærere eller elever.

Når folkeskoleleverne i Furesø Kommune efter sommerferien 2019 vender tilbage i skole, bliver det til Røgfri Skoletid.

I kommunen har byrådet netop vedtaget, at der fra det nye skoleår skal være helt røgfrit på skolerne og i skoletiden - også uden for skolens område.

- Skoletiden skal naturligvis være helt røgfri. Skolen skal understøtte de bedste rammer for en sund udvikling og læring – og her hører en ekstremt farlig vane som rygning selvfølgelig ikke hjemme, siger Socialdemokratiets Mathilde Powers, der er formand for Udvalget for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv.

- Vi ved, at unge bruger cigaretter til at blive en del af det sociale fællesskab i skolen. Hver femte begynder faktisk at ryge i folkeskoletiden – og langt de fleste fortryder senere de første cigaretter, der har gjort dem afhængige, siger formanden.

Forbuddet betyder, at eleverne ikke længere må tænde en cigaret, selvom det foregår udenfor skolens grund, hvor de ældste elever har tilladelse til at befinde sig.

Det samme gælder allerede for lærerne og alle øvrigt ansatte i Furesø Kommune, som siden januar 2018 har haft røgfri arbejdstid.

Faktaboks om rygning:

- Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge i Danmark, og antallet af især unge rygere stiger nu for første gang siden 2007.

- Halvdelen af de børn og unge, der starter med at ryge i dag, vil dø af deres rygning, svarende til ca.14.000 mennesker.

- I Furesø Kommune er 14 procent af de unge nu dagligrygere.

- På skoler, der allerede har indført reglen om røgfri skoletid er der mellem 25-50 procent færre rygere.

 

Kilde: Furesø Kommune

Opbakning fra eleverne 

Beslutningen om at gøre skoletiden helt røgfri, møder opbaking fra Furesø fælles elevråd, der har været involveret i beslutningen.

- Skolen er essentiel for børn og unges udvikling. Derfor skal de bedst mulige rammer sættes op. Røgfri skoletid er en ændring, som leder eleverne i den rigtige retning. Det er derfor en ændring, der glæder mig, og jeg tror på, at det er i elevernes bedste interesse, siger Sigurd Jeppe Pade Jensen, der er formand for det fækkes elevråd.

I kommunen bakker også næstformanden for Udvalget for skole og ungdomsuddannelse, Susanne Mortensen (C) helt op om det nye tiltag, som udvalget længe har arbejdet med at få realiseret.

- Jeg ser meget frem til, at vi snart kan tilbyde børn og unge en helt røgfri skoletid. Små og store børn tilbringer mange timer i folkeskolen, og her skal de selvfølgelig ikke kunne blive inspireret til at ryge.

- Det ansvar skal og vil vi tage på os i kommunen, hvor vi nu sætter gang i forberedelserne på de enkelte skoler, hvor både lærere, elever og forældre vil blive involveret,” siger Susanne Mortensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik