Slut med "gøglernumre": Hvem skal erstatte Alternativets superstar?

Københavns Kommunes kultur- og fritidsborgmester hedder ikke længere Niko Grünfeld. Men hvem, den nye borgmester bliver, tør eksperterne ikke spå om.

Hos Alternativet i Københavns Kommune skal man nu igang med at blive enige om, hvem der skal være ny kultur- og fritidsborgmester i landets største kommune, København.

quote Der er ikke som sådan nogen oplagt kandidat. Ingen af de andre medlemmer har gjort sig bemærket, for det er Niko Grünfeld, der er partiets superstar i København. Han er ikke bare et stort navn, men også en af grundlæggerne af partiet.

David Trads, Politisk kommentator

Det står klart efter at partiets tidligere borgmester på området, Niko Grünfeld, har trukket sig fra sin post efter en lang række uheldige sager om blandt andet dyrt indkøbte kontormøbler og falske CV-oplysninger.

Men hvem, der bliver ny borgmester af partiets øvrige medlemmer i Borgerrepræsentationen, er umuligt at spå om. 

- Der er ikke som sådan nogen oplagt kandidat. Ingen af de andre medlemmer har gjort sig bemærket, for det er Niko Grünfeld, der er partiets superstar i København. Han er ikke bare et stort navn, men også en af grundlæggerne af partiet, siger journalist og politisk kommentator David Trads til TV 2 Lorry.

Det eneste, der indtil videre er sikkert, er, at Niko Grünfeld fortsætter i Borgerrepræsentationen - men borgmesterposten kan der godt få flere dage, før partiet får styr på.

- Vi ved, at den nye borgmester kommer fra samme parti, men derudover kan det blive hvem som helst af partiets politikere på rådhuset i København. Jeg vil ikke blive overrasket, når beslutningen kommer, for ingen af dem fremstår som en mere tydelig kandidat end de andre, siger David Trads.

Den mest erfarne af Alternativts øvrige medlemmer af Borgerrepræsentationen er 46-årige Kåre Traberg Smidt. Foruden ham tæller gruppen Badar Shah, Fanny Broholm, Franciska Rosenkilde samt Kim Hjerrild, der er suppleant for Jakob Gorm.

Alternativets medl. af Borgerrepræsentationen. Øverst fra venstre: Franciska Rosenkilde, Jakob Gorm (Fravær), Badar Shah. Nederst fra venstre: Kåre Traberg Smidt, Kim Hjerrild (Suppleant), Fanny Broholm.
Alternativets medl. af Borgerrepræsentationen. Øverst fra venstre: Franciska Rosenkilde, Jakob Gorm (Fravær), Badar Shah. Nederst fra venstre: Kåre Traberg Smidt, Kim Hjerrild (Suppleant), Fanny Broholm.
Foto: Københavns Kommune

David Trads' forklaring på, hvorfor Niko Grünfeld måtte gå af som borgmester:

En kombination af flere ting:

1: Han snyder om sit CV - og så bliver han ved med at snyde, efter han er blevet opdaget. Dermed bliver han til grin, og det er det værste man kan blive som politiker.

2. Han forbryder sig mod bæredygtighed, som er et af de punkter, partiet går meget højt op i. For Alternativet handler det om at genbruge, og så skal man ikke købe nye kontormøbler for 130.000 kroner.

3: Han håndterer krisen utroligt ringe og får ikke svaret ordentligt på kritikken. Kombinationen af de tre punkter gør, at han traf det rigtige valg ved at fratræde sin stilling som kultur- og fritidsborgmester.

Men alderen taget i betragtning gør ikke valget om en kommende borgmester nemmere at spå om.

- Jeg forudser, at det bliver svært for gruppen at blive enige. Det er ikke en harmonisk gruppe, og de har tidligere været uenige om, hvilken borgmesterpost, man skulle vælge efter det overraskende flotte resultat ved sidste års kommunalvalg, siger David Trads og tilføjer:

quote Hvis jeg skal være helt ærlig, så kender jeg ikke rigtigt nogle af de andre. Så det bliver en overraskelse for os alle, når den nye borgmester bliver udpeget.

Noa Redington, Politisk kommentator

- Der er stor forskel på at være almindeligt medlem af Borgerrepræsentationen som de øvrige uerfarne politikere fra partiet er, til pludselig at skulle være borgmester - ikke mindst økonomisk, siger han.

Ukendt borgmester på vej

Også politisk kommentator Noa Redington er enig i, at det er stort set umuligt at spå om navnet på den kommende borgmester. 

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så kender jeg ikke rigtigt nogle af de andre. Så det bliver en overraskelse for os alle, når den nye borgmester bliver udpeget, siger han.

Ifølge Noa Redington kan Niko Grünfelds beslutning om at trække sig som borgmester dog vise sig at være det bedste for partiet.

- De andre partier godter sig nu over, at Alternativet har haft en høj cigarføring og så selv haft en svær start i livet som politisk parti i København. Det bliver måske godt med en frisk start, for Niko Grünfeld har haft det rigtig svært, siden han blev valgt, og han har ikke fået bokset ordentligt igen - så det har været svært for københavnerne at tage situationen seriøst, siger han.

Ny kandidat skal vise andre sider af partiet

Emil Husted, der er adjunkt på CBS og har skrevet ph.d. om Alternativet  og den organisatoriske transformation fra at være en bevægelse til et veldefineret parti er enig i, at det kan blive en fordel for partiet at få en anden borgmester end Niko Grünfeld.

quote Nu har man en mulighed for at vælge en mere ukendt kandidat, der ikke er forurenet af alle de aspekter, og som kan vise en anden side af partiet Alternativet for at komme fri fra de negative historie.

Emil Husted, Adjunkt, CBS 

- Det er oplagt nu at finde en, der er mindre forurenet af sagerne. Den dråbe, der fik bægeret til at flyde over, er ikke nødvendigvis detaljerne i de seneste ugers specifikke sager - men mere et resultat af, at man i sin tid valgte at gå med posten som kultur- og fritidsborgmester frem for den tungere post som beskæftigelses- og integrationsborgmester, siger han.

Beslutningen om valg af borgmesterposten har ifølge Emil Husted været med til at tegne et billede af Alternativet som et parti, der udelukkende er for den kreative klasse - og ikke et, der kæmper for de svageste borgere i samfundet.

- Mange havde glædet sig til, at man skulle tage en tung borgmesterpost. Men siden han blev borgmester, har Niko Grünfeld haft et image af at være en del af den kreative-klasse, som blev personificeret af vilde fester og dick piks, som kom oven i hatten, siger han og tilføjer:

quote De har aldrig været tættere på politisk indflydelse i Folketinget, så derfor er der nu ikke brug for flere gøglernumre. Nu skal det til at fungere.

David Trads, Politisk kommentator

- Nu har man en mulighed for at vælge en mere ukendt kandidat, der ikke er forurenet af alle de aspekter, og som kan vise en anden side af partiet Alternativet for at komme fri fra de negative historier.

Heller ikke Emil Husted tør pege på en oplagt kandidat, men han nævner Badar Shah som en kandidat, der kan give partiet en frisk start, da han samtidig har stor opbakning i andre kredse af samfundet som på eksempelvis Nørrebro.

Og ifølge politisk kommentator David Trads er der også behov for noget helt andet nu. 

- De har godt nok borgmesterposten på Fanø, men posten som kultur- og fritidsborgmester i København er den fineste position Alternativet nogensinde har haft i samfundet. De har aldrig været tættere på politisk indflydelse i Folketinget, så derfor er der nu ikke brug for flere gøglernumre. Nu skal det til at fungere, siger han.

Ved kommunalvalget i november kom Niko Grünfeld ud på den anden side som den store sejrherre. TV 2 Lorry fulgte ham på valgaftenen. Se med her:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik