Slut med engangskrus? Festival dropper tynd plastik

Gæsterne på årets Haven Festival skal hverken smide sine ølkrus i skraldespanden eller på jorden. De skal returneres.

Når solen skinner og musikken spiller på sommerens festivaler, langes der masser af kolde øl, sodavand og drinks over bardisken.

Og drikkevarerne bliver typisk skænket i tynde krus af engangsplast, der ryger i affaldskurven lige så hurtigt, som de bliver serveret.

På årets Haven Festival på Refshaleøen vil gæsterne dog møde en anden oplevelse, når de skal have slukket tørsten. 

Festivalen gennemfører i samarbejde med Københavns Kommune et forsøg, hvor man erstatter engangskrusene med genbrugskrus, der kan vaskes og bruges igen op til 200 gange. 

Det gør man for at slide mindre på miljøet, lyder det i pressemeddelelse. 

Dyr pant skal få øldrikkere til at returnere krus

Helt konkret betyder forsøget, at alle drikkevareemballager af engangsplast på årets festival bliver erstattet af genbrugskrus og genbrugskander. 

Når gæsterne bestiller øl eller sodavand, vil de betale henholdsvis fem kroner og 15 kroner i pant for disse. 

Panten returneres, når gæsterne leverer glas og kander tilbage, og på den måde indsamles emballagen, så den kan vaskes og bruges igen på et senere tidspunkt. 

Desuden har Haven Festival igen i år lavet et system, hvor man rundt omkring på festivalpladsen kan lægge sin pant i en række beholdere og dermed donere den ubeskåret til velgørenhedsorganisationer.

- Vi ønsker at rykke grænserne for, hvordan man kan lave en festival. Både kunstnerisk og lavpraktisk. Derfor er det her et meget meningsfuldt tiltag for os, da vi i forvejen har et stort fokus på bæredygtighedudtaler Sigurd Hartkorn Plaetner, talsmand for Haven Festival.

Mikkeller, som efterhånden har mange ølbarer og spisesteder i København, leverer øl på Haven Festival. 
Mikkeller, som efterhånden har mange ølbarer og spisesteder i København, leverer øl på Haven Festival. 
Foto: Haven Festival / Instagram: @Haven_kbh

Gæsterne skal bidrage til den endelige dom

Under festivalen vil gæsterne blive spurgt til deres oplevelse med genbrugskrusene og retursystemet, ligesom der også gennemføres en livscyklusanalyse af genbrugskrusene.

Her kigger Københavns Kommune blandt andet på, hvor mange krus der returneres, og hvor mange der går i stykker, samt forskellene i vandforbrug og CO2-udledning, når der bruges genbrugskrus i stedet for engangskrus.

Resultaterne vil indgå i den samlede evaluering af muligheden for at udbrede genbrugskonceptet og forvaltningens arbejde med at løfte bæredygtigheden ved de københavnske events.

Haven Festival

Haven Festival blev første gang afholdt i august 2017 og adskiller sig fra andre festivaler ved at have ligedele fokus på mad, kunst og musik. 

Bag arrangementet står Aaron Dessner og Bryce Dessner fra rockbandet The National, Claus Meyer og bryggeren Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller).

På plakaten i år er både Kraftwerk, Arcade Fire og Katinka.

- Nu får vi i første omgang mulighed for at teste, om det københavnske publikum tager ideen om genbrugsservice til sig, ligesom vi får indgående viden om de miljømæssige og økonomiske fordele, der kan ligge i at erstatte engangskrusene med andre og grønnere løsninger. Det er vigtig viden for vores fremadrettede arbejde med at sikre mere bæredygtige events i byen, siger teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (Enhedslisten).

Det forventes, at forsøget i år vil spare miljøet for påvirkningen fra op til 100.000 engangskrus. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik