Slut med butikker: Nyt initiativ leverer frisk grønt direkte fra mark til by

Et nyt initiativ vil forbinde landmænd og byboere og få økologiske grøntsager direkte ind til byen fra marken.

Det ser sprødt og frisk ud, det røde æble i supermarkedets grøntafdeling.

Men når vi sætter tænderne i grønt købt fra det lokale supermarked, er der ofte gået en rum tid fra det er høstet.

Faktisk op til et helt år.

Hvor der går mellem to til fire uger fra at grønt som agurker, bananer og jordbær, er høstet, og ligger i butikken, kan der gå op til 10-12 måneder fra et æble er plukket, til du sætter tænderne i det.

Den tid, der går fra have til mave, vil et nyt grøntsagsinitiativ i København lave om på.

quote En porre høstet kl. 8 om morgenen, går til kunden kl. 16 om eftermiddagen.

Jens Otto Rasmussen, landmand

 
 

56-årige Jens Otto Rasmussen, til dagligt bare kaldt Otto, er landmand på Stengården i Birkerød. Han er en af tre landmænd i hovedstadsområdet, der én gang om ugen, leverer grønt direkte fra mark til by inden for få timer.

- Hver mandag morgen mellem kl. 8-9 høster vi en masse friske grøntsager. Så pakker vi det og gør det klar, og mandag eftermiddag kører vi det indtil Nørrebro, hvor dem der er medlem af FællesGro kommer og henter deres grøntsager, siger Otto Rasmussen.

 
 

Fællesskabsstøttende landbrug

Visionen er at levere frisk økologisk grønt direkte fra mark til by.

- FællesGro er vores drøm om at forbinde landmænd og byboere og få økologiske grøntsager ind til byen direkte fra marken, siger 30-årige Livia Urban Haaland, der er initiativtageren bag FællesGro.

- Som medlem er konceptet, at man betaler forud for høsten, og så får man ellers grøntsager, frugt og blomster én gang om ugen til afhentning, siger Livia Urban Haaland.

FællesGro – et nyt grøntsagsinitiativ

FællesGro er en medlemsbaseret fødevareordning, der samarbejder med landmænd og aftagere i byen. Som bybo bliver du forsynet med friskhøstede afgrøder i din bydel én gang om ugen direkte fra din egen landmand.

 

Det koster 2100,- kroner for at modtage grøntsager i en høstsæson på knap fire måneder (svarende til 150 kroner pr. afhentning).

 

Det er i øjeblikket muligt at afhente grøntsager via FællesGro på Nørrebro, Østerbro og Vesterbro.

 

FællesGro er en udstikker af ØsterGro – en tagfarm grundlagt på Østerbro i 2014. Tagfarmen har arbejdet på at producere friske, økologiske grøntsager til byboere samt engageret byer i høstdage og diverse formidlende og kulturelle arrangementer. Siden startede folkene bag FællesGro i 2018 med ønsket om at udbrede kendskabet til fællesskabsstøttende landbrug.

En af dem, der har taget det nye grøntsagsfællesskab til sig, er studerende Linnea Kongsted Ritter på 25 år fra Nørrebro.

- Jeg sætter pris på at vide, hvor min mad kommer fra. Og at vide, at det er blevet hevet op på dagen af nogle mænd og kvinder, der står og griber fat, og tager det direkte her ind til byen - så jeg kan være sikker på, hvad det er, jeg kommer i min mad, siger Linnea Kongsted Ritter og forsætter:

- Jeg synes, det er en rigtig god måde at få mad på. Det er nærmest som at afhente grøntsager fra en fynsk landevejsbod, og jeg kan godt li’ idéen om, at man ikke bare går ned i Netto og handler ind, men at man kommer her ned, tager tingene og vejer det, siger Linnea Kongsted Ritter.

 
 

Ingen madspild

En af fordelene ved FællesGro er, ifølge Otto Rasmussen, at han som landmand aldrig skal høste mere, end der er brug for.

- Vi ved præcis, hvor mange grøntsager, der er brug for. Så vi høster lige præcis det antal, vi skal sælge til FællesGro. Og resten kan vi så lade stå og gro til næste uge eller næste uge igen, så det kan vokse sig større og bedre, siger Otto Rasmussen og forsætter:

- Det, at vi kender mængden, vi skal sælge, producere og høste, inden vi går i gang, er så vigtigt for os. Vi behøver ikke arbejde med grøntsager, der har en meget lang holdbarhed. Og når vi planlægger, og ved på forhånd, hvor mange vi skal dyrke, så kan vi også planlægge efter, at vi dyrker de sorter, som smager absolut bedst.

 
 

Otto Rasmussen driver dagligt Stengården med sin kone Elisabeth Rasmussen. Stengården er et blandet økologisk landbrug i Birkerød, der producerer æg fra 3.000 høns, oksekød fra 20 køer og mindst 100 forskellige grøntsager.

Det smager bedre

- Det er en stor tilfredsstillelse for mig at vide, at de grøntsager, vi har dyrket her, afleveres så kort tid efter, vi har høstet dem, som overhovedet muligt. Det gør, at vi kan få den bedste kvalitet, og at folk kan få den bedste spiseoplevelse, siger Jens Otto Rasmussen.

 
 

- Det er en smule dyrt, men jeg synes helt klart, at det er det værd. Fordi det smager ganske enkelt bedre, siger Linnea Kongsted Ritter og forsætter:

- Der er ret tit kartofler med i konceptet, så jeg serverede dem for nogle af mine venner, hvor jeg bare havde lavet dem helt normalt i ovnen med nogle af de ting, vi fik med hernede fra. Og alle ved middagsbordet reagerede sådan: ”Det smager mærkelig godt i dag”. Så jeg sagde til dem, at det var så lidt.

 
 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik