Slikfusker snyder for millioner

Slikfuskeren fra Hillerød, der sidste år blev afsløret i ulovligt at ommærke gammelt slik med nye sidste salgsdatoer, har også solgt slik for millioner af kroner gennem en kompliceret model.

Modellen går ud på at flytte handelen over tre landegrænser og dermed bliver det sværere for myndighederne i de tre lande at gennemføre kontrol med betaling af skatter og afgifter.

Fra sin private adresse på Harløsevej i Hillerød har slikfuskeren styret handelen gennem sit svensk indregistrerede selskab HOCN AB. Det skriver Fagbladet 3F.

Det svenske selskab havde lager i bydelen Handewitt i Flensborg syd for den dansk-tyske grænse.

Fagbladet 3F har fundet slikfuskerens tyske lager, som i 2013 sendte 503.289 kilo slik over grænsen til 15 danske og svenske firmaer.

Blandt andet var Tiger-butikkerne storkunde hos slikfuskeren med 178.000 kilo slik og chokolade.

Uden at tage direkte stilling til den konkrete sag, mener to skatte- og momsrevisorer, at konstruktionen er noget ud over det sædvanlige.

- Man skal skelne mellem, om det ud fra en forretningsmæssig betragtning er logisk at placere et selskab i Sverige. Eller om der er tale om et bevidst forsøg på at sløre transporterne over landegrænserne for myndighederne, siger John Linnemann fra det statsautoriserede Revisionsinstituttet, hvor han er leder af skatte- og momsafdelingen til Fagbladet 3F.

- I betragtning af selskabets indberetninger til det svenske skattevæsen, så ligger hovedparten af handlerne med kunder åbenbart ikke i Sverige. Og med transporterne til de mange kunder Danmark virker det ikke logisk at have selskabet placeret i Sverige. Selskabet kunne lige så godt ligge i Danmark, siger John Linnemann.

Han bakkes op af en kollega i branchen:

- Set ud fra et synspunkt om moms og beskatning, er der ingen grund til, at fordelingscentret ligger i Handewitt i den tyske by Flensborg. Det kunne lige så godt ligge på den danske side af grænsen. Med mindre dagsorden er en helt anden. Nemlig at transanktionerne over landegrænserne skal sløre, hvad der reelt foregår, siger Jacob Larsen, der er senior skattemanager hos skatte- og momsrådgivningsfirmaet Revitax til Fagbladet 3F.

Den massive import af slikbjerget på 503.289 kilo på bare et år til flere adresser i Danmark overrasker ikke vicedirektøren i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Kegel Nielsen. Medlemmer oplever en stadig stigende konkurrence fra illegal import af slik uden moms og afgifter.

- Hvis der er tale om illegal import af 500.000 kilo slik, så er det den største enkeltstående sag på det illegale marked for slik og chokolade, siger han.

Fagbladet 3F har besøgt slikfuskeren tyske lager, hvor fra han har sendt mere end 500.000 kilo slik via bagdøren til Danmark.

- Vi kender ganske godt hans firma. For halvandet år siden sluttede et lejemål gennem et års tid. Yüksel betalte ikke regningen på 70.000 kroner for lagerleje, forklarer direktør Lars Vonderbank fra RD Logistics GmbH i Handelitt, Flensborg. Han ønsker ikke fortælle, hvor slikvarerne kom fra eller hvor de er sendt til.

Dog er Fagbladet 3F senere kommet i besiddelse af detaljerede beskrivelser med informationer om transporterne fra RD Logistics for slikfuskerens svenske firma HOCN AB til danske kunder.

De viser, at 503.289 kilo slik i løbet af 2013 er fragtet over den dansk-tyske grænse af David Yüksel og hans svenske selskab.

Fire af modtagerne af slikket er transportfirmaer og lagerhoteller til videre ekspedition til andre firmaer. Fire leveringsadresser var ukendte for Fødevarestyrelsen. De øvrige firmaer er lukkede eller sparsomme med oplysninger om handlen med slikfuskeren. Dog siger Erik Larsen fra Sun-Sweet I/S.

- Vi havde bestilt de varer, som du omtaler, gennem en anerkendt grossist, men fik leveret varerne fra HOCN AB. Mængden var større end den mængde, du fortæller, at vi modtog. Det undrede jeg mig over og orienterede Skat og Fødevarestyrelsen efter omtalen af ommærkning af varer, siger Erik Larsen, der var direktør og medejer i Sun-Sweet. Selskabet blev solgt i maj 2013.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik