Skybrudsvarsel over Lorryland: Solen bliver væk til onsdag

Regnen kommer i løbet af mandag aften, og fortsætter med heftig blæst og skybrud til onsdag formiddag.

Har du kælder, er det nok en god ide at fjerne gamle fotoalbums og andre værdier. For når regnen rammer mandag aften ved 20-tiden, stopper den nemlig ikke lige med det samme.

- Det vil starte med en silende regn, og så bliver det ellers ved med at regne til tirsdag morgen, hvorefter det rigtigt tager til, siger Sebastian Pelt, meteorolog hos TV 2, til TV 2 Lorry.

Helt frem til onsdag vil der være risiko for, at der vil falde op til 60 millimeter nedbør, hvilket svarer til en normal mængde regn for hele september måned.

Sig farvel til solen mandag og tirsdag: regnen skyller ned over Lorryland

Der bliver ikke meget septembersol og blå himmel over de kommende dage, når solen bliver væk og regnen skyller ind over Lorryland. 

Først onsdag formiddag, vil solen igen titte frem.

Disse ting kan du gøre inden regnen kommer

- Luk vinduer og døre og fjern værdigenstande fra kælderen, eller sæt dem højt op.

- Tjek afløb, riste og tagrender for tilstoppede blade og snavs.

- Sluk elektriske apparater, der kan komme i kontakt med vandet.

- Har du en regnvandstønde, så tøm den et sted hvor vandet ikke vil skabe problemer.

- Hvis du ikke kan være hjemme når et evt. skybrud rammer, er det en god ide at få en nabo til at tjekke udsatte områder i din bolig.

Kilde: Miljø-og Fødevarestyrelsen.dk

Spændende set med meteorologiske briller

Det flere dage lange regnvejr kommer med en usædvanlig lavtryksbane, som bevæger sig langsomt og slæber en masse regn med sig.

- Det er spændende set med meteorologiske briller, fordi den type lavtryk er berygtet for store mængder regn og bevæger sig meget langsomt og helt går i stå over Danmark. Lavtrykket kan sagtens indeholde tordenbyger, som kan resultere i skybrud. Et meget barsk efterårsvejr, vi kommer til at se, fortæller Sebastian Pelt, meteorolog hos TV 2, til TV 2 Lorry.

Det barske vejr kan også nemt resultere i oversvømmelse, når kloakker flyder over. Miljø- og Fødevarestyrelsen råder folk til at lade være med at være i berøring med spildevand, forårsaget af oversvømmelser, da man ellers kan blive alvorligt syg.

Pas på: Spildevand efter oversvømmelser kan gøre dig syg

Spildevand, eller kloakvand, opstår efter oversvømmelser, når der som følge af skybrud er faldet en måneds regn på et par timer.

 

For meget regn på en gang kan betyde, at afløbssystemet bryder sammen, og vandet fra kloakkerne flyder i gaderne. Spildevandet kan medføre sygdomme som leverbetændelse, roskildesyge og den farlige weilssyge.

 

Rotter er bærere af weilssyge, og Miljø- og Fødevarestyrelsen anbefaler at man ikke har berøring med vand som kommer efter oversvømmelser, men lader profesionelle udføre oprydningsarbejdet. Børn bør heller ikke lege i vand som samler sig i gårde eller på gaderne efter et skybrud.


Kilder: Miljø- og fødevarestyrelsen/ Hofor

I følge DMI er der tale om skybrud, når der på en halv time eller mindre falder 15 milliliter regn eller mere.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik