Birte Tove og Ole Søltoft i Romantik på Sengekanten fra 1973.

Skuespillerinden Birte Tove er død

Den danske skuespillerinde og model Birte Tove er død, 71 år gammel.

Skuespillerinden og modellen Birte Tove er sovet stille ind efter længere tids sygdom. Det oplyser familien i en meddelelse til Ritzau. Hun blev 71 år.

Birte Tove er formentlig mest kendt for at have medvirket  i de såkaldte Sengekantsfilm fra 1970'erne - en række erotiske lystspil instrueret af John Hilbard.  Hun var blandt andre med i filmene 'Mazurka på sengekanten (1970), 'Tandlæge på sengekanten' i 1971 og 'Romantik på sengekanten' (1973).

I 1975 kunne Birte Tove også ses som officersdatter i den populære Dirch Passer-filmen 'Piger i trøjen'.

Som 28-årig flyttede den blonde dansker til Hongkong. Her blev hun en del af jetsettet og tilbragte tid med blandt andre karate-stjernen Bruce Lee og guitaristen Jimi Hendrix. 

I 1980'erne medvirkede hun i flere nordsjællandske revyer og forsøgte sig også som revydirektør i Nordsjælland.

Selv om hun blev kendt som skuespiller, var Birte Tove uddannet sygeplerske, og hun arbejdede i en periode som operationssygeplejerske. Hun spillede også en lille rolle som sygeplejerske i Lars von Triers 'Riget' i 1994 og 'Riget II' i 1997.

Hun er mor til blandt andre skuespilleren Adam Brix, der har medvirket i en række danske film og tv-serier.

Birte Tove er født og opvokset i Helsingør. I de sidste mange år af sit liv boede hun i Holte.  I senere år har den pensionerede skuespillerinde blandt andet fungeret som leder af Søllerød loppemarked.

Birte Tove døde i går, lørdag den 6. februar.