Skralder forarget: "Hvorfor sorterer Kvickly, Netto og Fakta ikke affaldet?"

Batterier, glasflasker, bananer, spraydåser, plastik og pap. Dagligvarebutikkernes containere bugner med usorteret affald og det forarger Fabian Vennekilde.

- Hvorfor må Netto, Føtex, Kvickly og SuperBrugsen "fucke" med mit grundvand, når jeg selv skal sortere affald? 

Ordene kommer fra den professionelle skralder og madspildsaktivist, Fabian Vennekilde. Han tilbringer rigtig meget tid med hovedet nede i dagligvarebutikkernes affaldscontainere, og det er ifølge ham, ikke et opløftende syn: 

- De blander alting sammen. Det er batterier, der ligger sammen med sprayflasker, bananer, appelsiner, pap og plastik, lyder det fra Fabian Vennekilde. 

- Hvorfor skal almindelige mennesker gå op i en grøn omstilling, når virksomhederne bare får lov til at ødelægge miljøet? Jeg forstår det ikke, siger han. 

Går op i affaldssortering

TV 2 Lorry er taget med Fabian Vennekilde på rundtur for med egne øjne at se, hvordan butikkernes affaldscontainere tager sig ud. Her i indslaget kan du se, hvad vi fandt:

Ved mange dagligvarebutikker ender affaldet i samme container, uanset om det er plast, frugt, batterier eller pap.

TV 2 Lorry har vist optagelserne til COOP, der ejer Kvickly, SuperBrugsen, DagliBrugsen Fakta og Irma.  Hos COOP fremgår det af deres hjemmeside og Facebookside, at man går ganske meget op i bæredygtighed og affaldssortering.

Blandt andet har COOP indført anvisninger på meget af deres emballage, der instruerer deres kunder i, hvordan de bedst sorterer pap og plastik til genanvendelse. 

Derudover har COOP også det krav til sig selv, at 95 procent af virksomhedens eget affald skal genanvendes.

Erkender problemer

Men supermarkederne erkender over for TV 2 Lorry, at affaldet kan håndteres bedre.

- Selvom vi gør en stor indsats i butikkerne, så ved vi også, at der er medarbejdere, der laver fejl. Vi gør rigtig meget for at træne vores folk til, at det ikke sker, siger Nettos landedirektør, Brian Seemann.

I COOP er man klar over problemet, og man vil nu undervise alle medarbejdere i, hvordan affaldet sorteres korrekt, siger informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

- Vi har i sidste uge netop taget hul på en informationskampagne over for vores medarbejdere, der skal køre det næste halvandet år. Her vil vi informere om, hvordan man skal sortere affaldet korrekt.  

Supermarkederne kan faktisk også spare penge, hvis de sorterer korrekt – så det er ikke kun til fordel for miljøet, hvis dagligvarebutikker bliver bedre til affaldshåndtering.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik