Skoleklasse fandt ny invasiv myreart - Nu har den etableret sig i Danmark

Skoleelever fra 5. og 6. klasse på Sølvgades Skole i København fandt for flere år siden en ny myreart. Nu har myren etableret sig i Danmark - og den er potentielt invasiv.

Tetramorium immigrans.

Det er navnet på en hidtil uset myreart i Danmark, som skolebørn fra Sølvgades Skole fandt i foråret 2015.

Myren blev fundet i Botanisk Have i København i forbindelse med et såkaldt citizen science-projekt kaldet 'Myrejagten', som forskeren Julie Koch Sheard fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Statens Naturhistoriske Museum er primærpersonen bag. 

Hun glæder sig over fundet, som skoleeleverne har gjort.

- Det er fantastisk at se, at børn kan være med til at generere ny viden om Danmarks biodiversitet, og fundet er et stjerneeksempel på, hvad citizen science kan, siger hun i en pressemeddelelse.

Men siden har myren også været årsag til flere forskeres grublen og hårkradseri.

Tetramorium immigrans er nærmest umulig at skille fra vores egen græstørvfrømyre (Tetramorium caespitum) - og så findes den desuden ikke typisk i bymiljøer.

I modsætning til den velkendte sorte havemyre har den lidt større og rødlige immigrant en brod og kan stikke. Ifølge Statens Naturhistoriske Museum, der har til huse ved netop Botanisk Have, kan myren være kommet til haven med eksotiske planter. 

Begejstring og bekymring

Biologen Rasmus Stenbak Larsen fra Københavns Universitet var med til at finde og kortlægge arten gennem laboratoriearbejdet.

Hos ham vækker fundet af den nye myreart både begejstring og bekymring. Og det er der en særlig grund til.

- I USA og Canada er det en meget udbredt invasiv myreart, som går under navnet ’Pavement ant’, og det er muligt, at den også vil kunne sprede sig invasivt her i Danmark. Jeg har været med til at finde flere nye myrearter for Danmark i opvarmede drivhuse, men det opsigtsvækkende ved dette fund er, at myren ser ud til at trives udenfor og har potentiale til at blive invasiv her i landet, siger han i en pressemeddelelse.

Hvad er en invasiv art?

  • Art, der er introduceret til et biogeografisk område, hvor den ikke er hjemmehørende, og som her formår at formere og sprede sig så aggressivt og effektivt, at den ved sin invasion kan udgøre en trussel mod de oprindelige økosystemers biodiversitet.
Kilde: Gyldendal

Ny myre-art har etableret sig i Danmark

Med andre ord er opdagelsen af immigrant-myren, som har etableret sig indenfor grænsebommene ikke blot fryd og gammen.

I år vendte forskerne nemlig tilbage til Botanisk Have og konstaterede, at arten har spredt sig og dermed vurderes som etableret i Danmark.

Indtil nu har myren, der endnu ikke har fået sit danske navn, haft sin nordligste europæiske grænse i det sydlige Polen.

Med fundet og dens etablering i Botanisk Have undersøger forskerne nu, om den også findes andre steder i Danmark.

myrefakta

  • Fra 2000-2015 blev der registreret 41 nye arter af årevingede insekter, som myrerne tilhører. Det er dog generelt en overset gruppe sammenlignet med f.eks. fugle og sommerfugle, men en vigtig gruppe at holde øje med, da insekter er meget følsomme over for ændringer i deres miljø og myrer er vigtige for naturen.
  • Tetramorium immigrans kan være generende fordi den kan gå ind i huse og kan skade planter i køkkenhaven så som tomat, gulerod og kål. Vores nuværende mest almindelige bymyre, er sort havemyre (Lasius niger), men I modsætning til sort havemyre har Tetramorium immigrans en brod og kan stikke.
  • Tetramorium immigrans kan næsten ikke kendes fra vores hjemmehørende græstørvfrømyre (Tetramorium caespitum), men denne findes ikke typisk i bymiljøer. Begge kendes fra sort havemyre på det store firkantede hoved i forhold til kroppen, de to petioleknuder mellem bagkrop og mellemkrop (fremfor én hos sort havemyre) og to små pigge på ryggen. Vil man undersøge om man måske har arten kan man anvende denne nøgle.  Det kræver dog en DNA analyse for at kunne skelne mellem den hjemmehørende eller den nye potentielt invasive art af frømyre.
  • Myren er højst sandsynligt kommet til Botanisk Have med planter, men da den kan flyve og nemt kan overses er forskerne ikke sikre på, at den ikke er kommet af sig selv. Derfor er de nu i gang med at undersøge indkomne fund af slægtningen Tetramorium caespitum for at afdække om arten også findes andre steder i Danmark. 
Kilde: Statens Naturhistoriske Museum

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik