Skoleelever på Amager afpresset med dødstrusler

Med sms'er der indeholder trusler om død og vold er flere elever fra Skolen ved Sundet på Amager blevet afpresset for penge.

Det er nogle ubehagelige sms-beskeder, der den seneste tid er tikket ind hos flere elever fra Skolen ved Sundet på Amager. Med dødstrusler og trusler om vold har en gruppe unge uden tilknytning til skolen ifølge Folkeskolen.dk afpresset dem til at overføre pengebeløb via Mobilepay.

quote Fra myndighedernes side, fra SSP’s side og fra Københavns Politis side betragter man det som meget alvorligt.

Michael Novak Langholm-Pedersen, SSP-konsulent, Københavns Kommune

Ledelsen på Skolen ved Sundet ønsker ikke at udtale sig om sagen. Men de indkaldte forrige mandag forældrene i 7., 8. og 9. klasse til et orienteringsmøde. Ligeledes skriver ledelsen på skolens forældreintra, at de er meget opmærksomme på gæster udefra, så eleverne kan føle sig trygge i skoletiden.

Hos det tværfaglige samarbejde mellem skoler, sociale myndigheder og politiet - SSP - ser man på truslerne med stor alvor.

- Fra myndighedernes side, fra SSP’s side og fra Københavns Politis side betragter man det som meget alvorligt. Men jeg må også sige, det er noget, vi ser meget sjældent, siger SSP-konsulent ved Københavns Kommune, Michael Novak Langholm-Pedersen, til TV 2 Lorry.

Opfordrer forældre til at anmelde trusler

Ifølge vores oplysninger er der tale om afpresning af alt fra småbeløb og i visse tilfælde op til flere tusinde kroner. Folkeskolen.dk skriver, at der er indgivet anmeldelse i forbindelse med sagen, men Københavns Politi har i dag ikke haft mulighed for at give en status på efterforskningen. 

Hos SSP opfordrer man indgående forældrene til, at alle tilfælde af afpresning bliver politianmeldt, så de kan indgå i den videre opklaring.

- Hvis bare en enkelt sag ikke bliver håndteret, kan den få lov at udvikle sig over for andre familier og andre børn. Det betyder, de render rundt og har det rigtig dårligt.

- Det påvirker deres privatliv og skolegang, men også forældrenes privatliv. Så det er rigtig vigtigt, vi får håndteret de her sager koordineret og præcist og så hurtigt som muligt, lyder opfordringen fra Michael Novak Langholm-Pedersen.

Internettrusler risikerer at rykke ud i virkeligheden

Selvom det er et ekstraordinært tilfælde, at unge mennesker afpresses for penge, som det er foregået på Skolen ved Sundet, så er grove trusler via sms eller sociale medier langt fra noget særsyn.

Ifølge professor i informations- og kommunikationsetik ved Aalborg Universitet, Thomas Ploug, viser internationale studier, at mellem 20 og 25 procent af alle unge har været udsat for trusler på enten mobil eller computer.

Antallet af virtuelle trusler har været stigende de seneste år, og gør man ikke op med dem her, risikerer truslerne at flytte fra skærmen og ud i virkeligheden. 

- Når noget bliver en del af vores adfærd og omgangsform på nettet, hvor vi tilbringer mange timer, er der grund til at tro, det også flytter med ud i virkeligheden. Når man accepterer en omgangsform på nettet, hvor der er trusler, er det forventeligt, at man også vil se flere trusler i verden uden for nettet, siger Thomas Ploug til TV 2 Lorry.

Han anbefaler derfor, at forældre laver klare aftaler med deres børn om, hvordan de reagerer, hvis de skulle modtage trusler i indbakken.

- Man må tale med sine børn om, at skulle sådan noget ske, skal de komme til forældrene. Det er vigtigt med en klar aftale om, at det er noget, man taler om. Også selvom nogen måske forsøger at true børnene til tavshed, siger han.

Her er SSP’s bedste råd til forældre om trusler på nettet og sociale medier:

• Tal altid med dit barn - om hans/hendes oplevelser, og om hvad god adfærd er på internettet og sociale medier.

• Læs dit barn - hvis dit barn virker utrygt, så spørg ind. Viser det sig, at han/hun bliver truet, skal dette anmeldes.

• Bevis - tag et billede/screendump af truslen til politiet.

• Anmeld – men selvfølgelig med en portion sund fornuft - ikke alt er trusler og kan være sagt hårdere, end det menes.

• Anmeld - en politianmeldelse er den mest direkte vej til myndighederne. Det bliver ikke glemt og forpligter myndigheder til at handle på problemet – både over for den som er blevet truet, og dem som truer.

• Brug SSP – få råd og vejledning af SSP-repræsentanten på dit barns skole eller hos SSP København – SSP er et kriminalitetsforebyggende samarbejde mellem myndighederne i København.

• Du er rollemodel som forælder - dit barn bliver selv forælder en dag, og det er vigtigt, at du viser ansvarlighed i disse situationer. Ved ikke at anmelde trusler bliver den truende person ved med at gøre andre børn, unge og deres familier utrygge.

Læs mere på SSP’s facebookside.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik