Skolebørn bærer flygtningebåde på land

Morgenens trafik kan bliver forstyrret af samfundsbevidste børn fra Sankt Ansgars Skole i København. Kl. 08:20 sætter de nemlig bådflygtninge i fokus med stort og smukt optog midt på Indre Nørrebro.

Fredag morgen den 20. nvember vil de tusinder af cyklister, der hver morgen krydser Dronning Louises Bro, blive mødt af et smukt særsyn.

Et menneskehav af skolebørn med 400 vuggende papirbåde og stemningsfulde stearinlys vil i morgendisen slange sig ned ad Nørrebrogade og rundt om Peblinge Sø i ét langt optog.

Den 20. november er nemlig FN's Børnerettighedsdag, og den markeres hvert år af Sankt Ansgars Skole, der er ambassadørskole for Red Barnet.

I år har skolen i samarbejde med organisationen valgt temaet "Når katastrofen rammer", og alle skolens elever, store som små, vil hele dagen lære om katastrofer og deres konsekvenser for mennesker over hele kloden.

Selv helt små elever kan og skal arbejde med verdens problematikker - også de mere barske, hvis bare det gøres med den rette føling, pædagogik og didaktik, mener skoleleder Kirsten Poulsen.

- Vi prioriterer at lære børnene at sætte sig i andres sted og at have udsyn mod den store verden. Som en skole, der bygger på et katolsk-kristent værdigrundlag, er det vigtigt for os at danne hele mennesker med empati for og engagement i andre, siger hun.

Dagen vil handle om mange slags katastrofer, og eleverne vil blandt andet kunne dykke ned i en autentisk nødhjælpspakke fra Red Barnet for at forstå kriseramte menneskers livssituation efter eksempelvis jordskælv.

Men fra morgenstunden rettes et særligt fokus mod de cirka 400.000 bådflygtninge, der i 2015 har forsøgt at nå Europa via havene.

Én papirbåd for hver 1.000 flygtninge bliver foldet af elever i alle skolens kunsttimer i løbet af ugen op til Børnerettighedsdagen, og om morgenen samles elever, personale og en god håndfuld fra skolens engagerede forældregruppe i Sakramentskirken, der ligger klods op ad skolen i mødet mellem Fælledvej og Nørrebrogade.

Her vil skolelederen, en medarbejder fra Red Barnet, en præst samt en tidligere vietnamesisk bådflygtning sætte rammen for dagen og optoget rundt om Pebling Sø. Stearinlysene bliver tændt, bådene favnes og føres sikkert gennem strømmen af mennesker en travl morgen på Nørrebrogade og rundt om søerne.

Og netop ikke kun skolens elever er målgruppe for symbolikken og budskabet, siger skoleleder Kirsten Poulsen. Alle mennesker hastende til skole, studier og arbejde skal berøres denne morgen:

- Der er krig i verden, skolens børn hører historier, oplever måske voldsomme billeder i nyhederne og spørgsmål opstår: hvad foregår der?

Hvad er flygtninge og hvorfor flygter de? Kan vi hjælpe? Er der håb? Ja, det er der. Vi kan sammen bære bådene. Vi kan føre dem sikkert i havn.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik