00:31

Der er gang i den, når skoleeleverne fejrer Blå Mandag. Nu vil en skoleleder fra Espergærde have, at det foregår uden for skoletiden.

Skole vil ikke længere give elever fri på blå mandag

Blå Mandag ikke længere er noget, skoleledelsen i Espergærde vil give fri til i skoleregi.

Selv om eleverne på de fleste andre skoler i Danmark og i Helsingør Kommune kan se frem til at få fri til at fejre Blå Mandag, gælder det ikke eleverne i Espergærde Skoledistrikt.

Her har skoleledelsen nemlig meldt ud, at man ikke anser det som skolens opgave, at give eleverne fri i forbindelse med de kommende konfirmationer, hvor konfirmander har tradition for at tage på Bakken og fejre Blå Mandag. Det skriver Helsingør Dagblad tirsdag.

Det er et fint socialt arrangement, men det har bare ikke noget med skolen at gøre. Der er ingen faglig eller pædagogisk begrundelse for, at vi som skole skal være indblandet i en meget personlig sag, nemlig den enkelte unges konfirmation.

Andreas Elkjær, skoleleder, Espergærde

- Det er et fint socialt arrangement, men det har bare ikke noget med skolen at gøre. Der er ingen faglig eller pædagogisk begrundelse for, at vi som skole skal være indblandet i en meget personlig sag, nemlig den enkelte unges konfirmation. Det er en privat sag, og festlighederne omkring dette hører til i privatlivet, siger skoleleder Andreas Elkjær til Helsingør Dagblad.

Mange er utilfredse 

Beslutningen om at afskaffe Blå Mandag er også lagt ud på ForældreIntra, hvor Andreas Elkjær nævner, at han godt ved »at der er utilfredshed om den beslutning blandt mange«.

- Jeg er ret upopulær, og jeg har også været i dialog med flere forældre og elever, som ikke er enige i beslutningen. Mens andre bakker op om det, siger Andreas Elkjær, som fortæller, at beslutningen om at sløjfe Blå Mandag i skoleregi, er afstedkommet af, at Tibberupskolen fra næste år bliver udskolingsskole for de største elever, og i den forbindelse var det oplagt at se på Blå Mandag-traditionen.

Læs også Blå mandag er blevet ædru

- Det er ikke fordi, eleverne ikke må fejre Blå Mandag. Det skal bare ikke ske i skoleregi. Der er masser af andre dage at tage af. Hvert år falder 2. pinsedag for eksempel på en mandag. De unge kan lige så godt tage af sted der, siger Andreas Elkjær.

Derfor hedder det blå mandag

Begrebet "blå mandag" er efter alt at dømme overtaget fra tysk, Blauer Montag, hvor det er en del af håndværkerlavenes raditioner. Nogle mener, at begrebet er opstået i forbindelse med farversvendenes arbejde, da disse kunne tage mandagen fri, når de brugte planten vajd til at farve tøjet blåt med (Indigoblå, som er samme farve, som blev brugt til cowboybukser) – brugtes planten til at farve tøjet om søndagen, så skulle stoffet hænge til tørre hele mandagen, for at farven kunne blive iltet, så farven blev uopløselig i vand, hvorfor farvesvendene kunne holde fri. På tysk anvendes blå mandag derfor som betegnelse for en pjækkedag.

Hvorledes overgangen fra de tyske håndværkstraditioner til konfirmationen foregik er uklart, men måske fordi konfirmanderne var "ude i det blå" på dagen, eller måske en overførsel fra det tyske blau sein, at være blå, der betyder at være fuld.

Kilde: Wikipedia

Skolebestyrelsen bakker op 

Beslutningen har skolebestyrelsens opbakning.

- Vi havde det oppe at vende på et møde for noget tid siden på bagkant, det er jo en beslutning, skoleledelsen har truffet. Der var opbakning. Et af argumenterne var, at det går ud over skoledagen, siger skolebestyrelsesformand Søren Junker, Espergærde Skolebestyrelse.

Skolebestyrelsesformanden henviser til, at enkelte elever holder Blå Mandag ad flere omgange, med parallelklassen, kammerater fra Ungdomsskolen med videre, ligesom der også kan være alkohol indblandet .

- Det kan gøre det svært at møde ind dagen efter, forklarer skolebestyrelsesformanden.

Lærerne delte

Det er ikke alle, der bakker op om den nye kurs. Skolebestyrelsen har modtaget henvendelser fra flere utilfredse forældre.

- Vi har fået nogle henvendelser fra forældre, der ikke er enige . Det drejer sig ikke om mange, men nogle. Der er også forældre, der har tilkendegivet, at de er enige, siger Søren Junker.

Også lærerne er angiveligt splittede i sagen. Det fremgår af nyhedsbrevet til forældrene, hvor Andreas Elkjær oplyser, at han er bekendt med »planer i flere ottende klasser om, med forældreopbakning at ignorere denne beslutning og alligevel give børnene ulovligt fravær og holde Blå Mandag«.

- Det kan jeg kun på det kraftigste fraråde. Der er masser af dage, som ikke er skoledage, hvor der fint kan afholdes sådanne sociale arrangementer, skriver Andreas Elkjær.

Læs også Skoleelever sidder for meget ned