Skole retter ind efter afsløring af farligt støv: Nødt til at finde løsning nu

Erhvervsskoler erkender, at der har været problemer med at skille sig af med farligt støv, men at løsninger er på vej.

Mens farligt og kræftfremkaldende støv huserer på murer- og tømreruddannelser i TV 2 Lorrys sendeområde, er ledelserne på de pågældende erhvervsskoler i fuld gang med at løse problemet. 

En aktindsigt, som TV 2 Lorry har fået hos Arbejdstilsynet, viser, at der er risiko for, at lærere og elever i en årrække kan være blevet syge af farlig støv på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød og Next Uddannelse København i Rødovre. 

Handler om penge

Erhvervsskolen Nordsjælland har cirka 400 medarbejdere og 2.400 elever. Efter Arbejdstilsynets besøg har man besluttet at investere i et heltyt udsugningssystem til op mod 800.000 kroner, siger René Van Laer, direktør for Knord, der huser skolen i Hillerød. 

Uddannelseschef Tina Steinbrenner oplyser, at man har orienteret medarbejdere og elever om problemer med udsugningen i det øjeblik, de blev konstateret. 

- Arbejdstilsynet ønsker mere sug i vores murerlokaler. Derfor går vi nu igang med at afdække, hvad udfordringen er, siger hun.

Rapporten fra Arbejdstilsynet viser, at ledelsen tidligere er blevet gjort opmærksom på problemet. Hvorfor har I ikke gjort noget dengang?

- Vi har arbejdet med det over tid og iværksat løsninger, som skulle imødegå det. Og med påbuddet fra Arbejdstilsynet stod det klart, at vi blev nødt til at finde en løsning nu.

Men hvorfor skal der et påbud til?

- Ja, hvorfor skal der det? Det er ikke, fordi der ikke er arbejdet med det. 

Men det er jo farligt det her støv?

- Det har du helt ret i. Men vi har også arbejdet med det.

Det ser ud som om, at I først for alvor vil punge ud, når I får et påbud?

- Vi forsøger hele tiden at afveje, hvordan vores midler er bedst brugt. Med påbuddet blev det vist, at det absolut er nødvendigt med det nye system. Der findes mange forskellige løsninger, og vi har afprøvet andre, der ikke har været tilstrækkelige. Arbejdstilsynet ønsker sig så noget mere nu, siger Tina Steinbrenner.

Et tilbagevendende problem

Hos Next Uddannelse København beklager driftsleder Tim Gyrtrup, at skolen ikke lever op til reglerne. 

- Der er ingen tvivl om, at det er alvorligt, at vi får et påbud fra Arbejdstilsynet. Vi vil som skole gerne være foregangsbillede, så det er superærgerligt, siger han til TV 2 Lorry.

Han påpeger samtidig, at erhvervsskolen siden oktober 2018 - før tilsynsbesøget - har været i gang med en plan for udskiftning af systemet. 

Rapporterne viser, at ansatte har gjort opmærksom på det her flere gange. Hvorfor har I ikke gjort noget ved advarslerne tidligere?

- Vi har reageret. Men det er korrekt, at det har været et tilbagevendende problem. Vi har løbende gennemgang af forholdene med arbejdsmiljøleder og arbejdsmiljørepræsentanter, og når vi opdager noget, så reagerer vi. I dette tilfælde igangsatte vi forskellige midlertidige foranstaltninger for at minimere støv. Mere rengøring, opsætning af pudseborde og så har vi forsøgt at bruge materialer, der støver mindst muligt, siger Tim Gyrtrup til TV 2 Lorry.

Er du nuværende eller tidligere ansat eller elev på erhvervsskolerne, og har du oplevet støvgener? Skriv til chni@tv2.lorry.dk 

Længerevarende problem

Noget tyder dog på, at lærere og elever gennem en længerevarende periode har været i regelmæssig kontakt med det farlige støv, og at nogle allerede har mærket konsekvenserne:

I forhold til træstøv på Next Uddannelse København i Rødovre skriver Arbejdstilsynet i deres tilsynsrapport således:

Træstøv på Next Uddannelse København i Rødovre

  • “Maskinværksteder og sliberum på snedkeruddannelsen benyttes stort set dagligt og i det meste af en undervisningsdag, hvor der i hele udstrækningen er én eller flere faglærere til stede i lokalerne.”
  • Der er “så hyppig brug” af maskiner og sliberum, at “kø kan opstå, hvorfor maskinerne ofte er i brug det meste af en dag.”
  • “Der har gennem flere år været indmeldt mangelfuld procesudsugning, ligesom der gennem en årrække har været fejl på procesudsugningsanlægget, der har medført driftsstop og tilstoppede ventilationsrør.”
  • Udsugningen er flere gange ombygget, og “sugestyrke er sjældent tilstrækkelig”. 
  • “Pladesaven anvendes regelmæssigt af faglærere, (...) og “der er beskrevet betydelig udvikling af fint træstøv i luften omkring saven, når denne anvendtes.” 
  • “Ansatte har beskrevet, at der kan mærkes træstøv i luftvejene, og har været generende for slimhinder (...), når lokalerne i er brug.”

    I forhold til cementstøv og kvartsstøv på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød skriver Arbejdstilsynet i deres tilsynsrapport:

    Cementstøv og kvartsstøv på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød

    • “Procesudsugningen anvendes dagligt”, men “bortfjerner ikke effektivt cementstøv.”
    • Der udskiftes dele af udsugningen “ad flere omgange”, men “efter noget tid er udsugningen ikke længere effektiv.”
    • “Det er skolens erfaring, at der løbende sker tilstopning af ventilationsrørerne.”
    • “Der er seks faglærere på mureruddannelsen, der dagligt benytter murerhallerne,” og “på hvert af murerholdene er op til 18 elever,” og de er “i gennemsnit 6 timer i hallerne dagligt”. 
    • Da Arbejdstilsynet besøgte stedet, foregik der “betydelig aktivitet” i én af hallerne - blandt andet arbejde i teglsten - og der kunne “konstateres mærkbar støv ved indgangen, der mærkedes ved påvirkning af næse og svælg.” 
    • “Støvforekomst i murerhallerne har været indmeldt af ansatte i forbindelse med skolen arbejdsmiljøarbejde, og forskellige tiltag til nedbringelse af støv har været foretaget gennem de senere år. Gener fra støv var nævnt i seneste arbejdspladsvurdering, samt nævnt af skolens elever.”

      Next Uddannelse København og Erhvervsskolen Nordsjælland skal have efterkommet Arbejdstilsynets påbud inden henholdsvis 22. oktober og 15. november i år.

      Er du nuværende eller tidligere ansat eller elev på erhvervsskolerne, og har du oplevet støvgener? Skriv til chni@tv2.lorry.dk 


      Oversigt

      Seneste nyt

        Overblik

        Overblik

      Oversigt

      Seneste nyt

        Overblik

        Overblik