Skole er ældre end folkeskolen - bevarer århundredes traditioner

De har drevet skole i Tune i hele 275 år. Skolen er 71 år ældre end den danske folkeskole, der kun har eksisteret i 204 år.

Foto: TV 2 Lorry

Der rulles med tøndebånd af den gamle slags i metal, og lydene mod de moderne fliser er gennemtrængende. To elever kommer gående på stylter, og på en græsplænen er der gang i tovtrækning.

- Det sjoveste vi har leget i dag, har nok været at vippe høns af pinden

Annabell Elise Grenz, fra 9. B.

Det er lege fra dengang Tune Skole blev grundlagt. Lege, der går et par hundrede år tilbage. 

- Det sjoveste, vi har leget i dag, har været at vippe høns af pinden, siger Annabell Elise Grenz, fra 9. B. 

De fejrer 275 års fødselsdag på Tune skole i Greve - med både borgmestertale og et luftfoto på plænen foran den ene filial af skolen. Børnene skal danne tallet 275, og et privatfly skal tage et billedet.

00:40

Der rulles med tøndebånd af den gamle slags i metal, når Tune Skole fylder 275 år.

Luk video

Ældre end folkeskolen

  Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Tune Skole blev grundlagt i 1743. Først 71 år efter i 1814, underskrev Kong Frederik d. 6. en række skolelove, der gav syv års undervisningspligt for alle børn i Danmark. 

Anne-Lise Bay Jakobsen er pensioneret lærer fra Tune skole og har holdt foredrag om skolens historie for eleverne i dag. Hun har arbejdet her i 40 år.

- Skolen lå først i et aflangt bindingsværkshus øst for kirken indtil 1841, hvor der blev bygget en ny bygning på dens plads. Også den bygning er væk nu, men den bygning, der i dag rummer ungdomsklubben Atlantic, er en skolebygning fra 1919, fortæller hun.

  Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Traditioner gennem århundrede

I dag har Tune skole til huse på to matrikler i byen. I 1992 blev Lundegårdsskolen lagt sammen med Tune Skole, og nu går eleverne fra 0. - 5. klasse på det, der i dag så kaldes Tune Skole "Lunden".

De store elever går på den oprindelige Tune Skole, der i dag kaldes "Højen".

- Det specielle er, at skolen altid har ligget her, hvor vores filial "Højen" er i dag. Og at vi har traditioner tilbage fra dengang, som vi holder ved. Det er fastelavn, hvor alle elever er klædt ud og  går i et optog gennem byen. Og så juleafslutningen nede i kirken, siger Anne-Lise Bay Jakobsen.

00:21

Anne-Lise Bay Jakobsenhar været lærer på skolen i 40 år. 

Luk video

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik