Skørt men sandt: Rensningsanlæg blandt Danmarks flotteste betonbyggerier

Når du kører mod færgen i Helsingør, kan du ikke undgå at se den store kolos, der troner sig frem: Renseanlægget. Men vidste du også, at den er blandt de flotteste betonbyggerieri Danmark?

Side om side med store arkitektoniske perler som Storebæltsbroen og Moesgård Museum har et spildevandsanlæg fra 90'erne fundet vej i en ny lærebog til fremtidens arkitekter.

Bogen hedder "Dansk Betonarkitektur", og spildevandsanlægget, som er med, hedder Helsingør Renseanlæg, og er sammen med 20 andre bygninger og broer udvalgt som eksempler på vellykket betonarkitektur.

Og det er ikke helt ved siden af, lyder dommen fra bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør, Peter Tærsbøl - for der er kræset for detaljerne. 

- Det passer jo meget godt til sådan noget lort, siger Peter Tærsbøl tørt, mens han peger mod de 16 monstrøse betonsøjler beklædt med hvide fliser i mosaik, og fortsætter:

- For det er jo toiletruller det der, så det er helt fint.

quote Det passer jo meget godt til sådan noget lort.

Peter Tærsbøl, best.fmd., Forsyning Helsingør

I lærebogen er renseanlægget i Helsingør udpeget som en arkitektonisk perle, som skal virke til inspiration og oplysning for de kommende arktitekt-generationer.

- Der er jo ikke nogen, der forbinder et rensningsanlæg med noget pænt, vel? Men jeg må indrømme, at jeg cykler forbi hver dag, og jeg synes sgu det er pænt, siger Peter Tærsbøl, der glæder sig over hæderen.

Kæmpe kolos i byen

Siden 70'erne har bygningen været noget af det første, man mødte på vejen ind mod Helsingør. I 90'erne besluttede man at udvide anlægget, og her blev Lin Utzon, der er datter af verdenskendte, danske arkitekt Jørn Utzon, kunstnerisk rådgiver på projektet. 

Det skete ud fra devisen om, at når der nu alligevel skulle være et rensningsanlæg - så kunne det jo lige så godt være pænt at kigge på.

- I starten synes vi ikke rigtig om alle de hvide fliser og sådan. For det lignede jo et offentligt toilet. Men vi har vel vænnet os til det, og jeg synes, det er pænt, siger Brian Laursen, der selv arbejder på rensningsanlægget som spildevandsoperatør.

quote Det lignede jo et offentligt toilet. Men vi har vel vænnet os til det, og jeg synes, det er pænt.

Brian Laursen, spildevandsoperatør, Forsyning Helsingør

Og siden er anlægget gået fra at være en både mærkelig og sær kolos til at have opnået nærmest kultstatus i både Helsingør og resten af Danmark.

- Folk, der kører forbi, tænker jo "hvad er det, der foregår derinde" - de synes, det er spændende. Så vi har faktisk mange, der kommenterer på "hvad er det egentlig, I laver derinde?" Specielt hvis vi lige går udenfor, og de kommer forbi, fortæller Charly Danielsen, afdelingsleder for spildevand hos Forsyning Helsingør.

Modeljobs og musikvideoer

Udover den lokale og umiddelbare reaktion, som personalet møder, når de ser Forsyning Helsingør, nyder den store bygning med den unikke arkitektur også anerkendelse i mere kunstneriske miljøer.

I 2010 indspillede det danske rockband Kashmir hittet "Mom In Love, Daddy In Space" i den runde spildevandsbygning, ligesom bygningen er blevet brugt til fotooptagelser af forskellig art.

- Der har været modeller hernede til nogle modeljobs, siger Brian Laursen, mens hans afdelingsleder CHarly Danielsen tørt svarer:

- Det var den dag, I ikke lavede så meget, ikke?

Personalet på rensningsanlægget mener desuden, at den unikke beliggenhed har en stor del af æren for, at forsyningen er blevet så unik.

- Den var aldrig gået i dag. Der havde være boliger lige med det samme. Det er helt sikkert, siger Per Tærsbøl til TV 2 Lorry. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik