På bagsiden af maleriet af en strikkende kvinde gemte sig skitsen af Hammershøis kone siddende på en stol. Foto: Davids Samling

Museum jubler: Skjult millionskitse dukker op bagpå maleri

På bagsiden af et Hammershøimaleri dukkede endnu et maleri op af samme kunstner.

Davids Samling i København havde 14 værker af den berømte danske maler Vilhelm Hammershøi - nu har de 15.

Da en konservator pakkede det hengemte Hammershøimaleri 'Strikkende Kvinde' ud, fandt hun noget overraskende. Da beskyttelsespladen blev fjernet, dukkede endnu et maleri op på bagsiden af det kendte maleri - et motiv af en kvinde siddende med ryggen til beskueren på en stol.

- Det er en siddende dame - en klassisk Hammershøj, hvor hun enten vender sig væk eller kigger ned, siger Joachim Meyer museumsinspektør ved Davids Samling til TV 2 Lorry.

Det sjkulte værk forestiller kunstnerens kone, og er et yndet Hammershøi-motiv Foto: Davids Samling

Værket 'Strikkende Kvinde' skulle fotograferes i forbindelse med bogudgivelsen 'Hammershøi i Davids Samling.'

Nakken på det skjulte værk ligner den verdensberømte malers hustru Ida, som ses på mange af Hammershøis malerier.

- Det dyreste Hammershøi-billede er netop et billede med samme motiv, og det gik for 21 mio. kr. på Sotheby's. Og man kan se det her billede som et forstudie, det er en skitse javist, men den er samtidig smuk at se på, siger Henrik Wivel, der er forfatteren bag bogen ' Hammershøi i Davids Samling.' 

Det er ikke unormalt, at der dukker motiver op på bagsiden af andre malerier.

 - Nogle gange var man lidt økonomisk med sit lærred, og så malede man på begge sider, forklarer Joachim Meyer, der er museumsinspektør.

Forsiden af maleriet forestiller Hammershøis mor, der sidder og strikker Foto: Davids Samling

Både forsiden 'Strikkende Kvinde' og bagsiden med den siddende kvinde er skitser eller forstudier til kendte motiver.

 - Det, vi betragter som forsiden i dag, er den mest færdige skitse, men i Hammershøis øjne var det ikke et færdigt værk, fortæller Museumsinspektør Joachim Meyer.

I forbindelse med bogudgivelsen den 27. oktober bliver maleriet udstillet på Davids Samling i København. Her kan nysgerrige komme og betragte dobbeltmaleriet ved selvsyn.

 - Det vil blive monteret fremme i rummet så man kan se forside og bagside, problemet er, at den ene skitse er drejet 90 grader i forhold til den anden, men det vil hænge således, at den nyopdagede skitse vender rigtigt, siger Joachim Meyer. 

I forbindelse med bogudgivelsen, kan man komme ind og se dobbeltmaleriet på Davids Samling Foto: Strandberg Publishing