Skandaleramt universitetsbyggeri når milepæl

Nu er der langt om længe flyttet folk ind i Niels Bohr-bygningen på Nørrebro. I første omgang bare byggeledelsen, men det er også en vigtig milepæl.

Den er både blevet dyrere og dyrere og forsinket gang på gang. Men to år efter den planlagte åbning er der nu endelig flyttet folk ind i Københavns Universitets nye kronjuvel for de naturvidenskabelige fag, Niels Bohr-bygningen på Nørrebro.

Tag med ind i det store Niels Bohr-byggeri, som - når det engang bliver færdigt - skal rumme den ypperste forskning indenfor sundhed- og naturvidenskab

Byggeriet er nu så langt i processen, at byggeledelsen har taget lokalerne i brug, og det sender et vigtigt signal til omverdenen om, at arbejdet går i den rigtige retning, lyder det fra projektchefen.

- Nu er der noget af det, der er færdigt. Det er afgørende at vise både over for os selv og omgivelserne.

- Det er betydeligt bedre at sidde her end at sidde i en container. Det er klart. Men der er også en synergieffekt ved, at vi kan arbejde tættere sammen, siger Jørn-Orla Bornhardt fra Bygningsstyrelsen.

Selvom 200 funktionærer og 350-400 håndværkere knokler på projektet, så er der stadig et stykke vej, til at bygningen kan tages i brug af de omkring 4.000 studerende og 800 førende forskere inden for fysik, kemi, matematik og datalogi. Men projektchefen lover, at de overtager nøglerne i år.

quote Senest fandt vi nogle svejsninger, som ikke var i orden, og som vi også har måttet gøre om. Det er dyrt. 

Jørn-Orla Bornhardt, Bygningsstyrelsen

- Efteråret 2019. Jeg vil nødig give en præcis dato. Det tør jeg ikke. Vi er inde i slutfasen, men på et byggeri af 52.000 kvadratmeter kan der stadig ske noget, som rykker datoen lidt, og det vil jeg ikke straffes for, siger Jørn-Orla Bornhardt med et smil.

Spansk entreprenør spøger stadig

Som det første medie siden i sommer har TV 2 Lorry besøgt konstruktionen af prestigeprojektet, der har været i gang i tre år. Men som nærmest er blevet dyrere dag for dag. Fra en budgetteret pris på 1,6 milliarder kroner til en forventet pris på den gode side af 3 milliarder.

Ifølge Bygningsstyrelsen skyldes det – som vi også tidligere har omtalt – især sjusk fra den spanske entreprenør Inabensa, der havde monteret 2,5 kilometer ventilationsrør, der siden måtte udskiftes. Men deres arbejde spøger stadig. For nylig måtte byggeledelsen igen opjustere prisen med yderligere 150-185 millioner.

- Senest fandt vi nogle svejsninger, som ikke var i orden, og som vi også har måttet gøre om. Det er dyrt, konstaterer Jørn-Orla Bornhardt.

Inabensa skriver til os i en kommentar, at de er uforstående over for anklagerne og mener, at ophævelsen af kontrakten var uberettiget. Derfor har de også rejst et erstatningskrav mod Bygningsstyrelsen, der til gengæld tidligere har rejst krav om 625 millioner fra Inabensa, som man også har valgt at politianmelde.

quote Staten udbød det her projekt med, at entreprenøren med den billigste pris vinder. Det er ikke smart.

Jørn-Orla Bornhardt, Bygningsstyrelsen

Uanset hvordan de sager ender, så vil forløbet fremover få betydning for, hvordan staten laver udbud, forklarer projektchefen.

- Staten udbød det her projekt med, at entreprenøren med den billigste pris vinder. Det er ikke smart. Der skal andre faktorer til at bestemme, hvem der skal vinde et job. Det er ikke nok at være billigst, for det kan godt ende med at blive dyrt for bygherren. Det er det blevet her. Meget dyrt, siger Jørn-Orla Bornhardt, der på trods af flere hovedbrud undervejs i byggeprocessen alligevel er overbevist om, at slutproduktet bliver godt:

- Jeg glæder mig, til vi er færdige, for jeg er ikke i tvivl om, at både vi og KU kommer til at gå med løftede arme, for det bliver et fantastisk flot byggeri. Og kan vi opnå et af de store mål om, at der engang kan gå nobelprisvindere ud af døren, bliver vi rigtig glade alle sammen. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at KU bliver super glade for de forskningsmuligheder, bygningen giver dem, lyder det fra projektchefen.

Niels Bohr-bygningen kommer til at rumme over 100 laboratorier.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik