Skandaleramt svømmehal blev dobbelt så dyr og forsinket: Nu skal sagen kulegraves

Roskilde Kommune vil nu have en uvildig undersøgelse af, hvordan det kunne gå til, at deres svømmehal, Roskilde Badet, endte med at blive dobbelt så dyr som ventet og mere end to år forsinket.

Hvad der skulle have været en topmoderne svømmehal med en økonomisk ramme på 110 millioner kroner og en åbningsdato i starten af 2019, udviklede sig i stedet til et løbsk byggeprojekt og et økonomisk nakkedrag til Roskilde Kommune.

Efter at være løbet ind i problemer oveni problemer lød den seneste prognose i februar på, at projektet ender med at koste 223,8 millioner kroner og åbne i april 2021. Dermed bliver byggeriet dobbelt så dyrt som først antaget. Og mere end to år forsinket.

Det er på ingen måder tilfredsstillende, har kommunens nuværende såvel som tidligere borgmester sagt flere gange.

Så for at sikre sig, at lignende kuldsejlinger af store anlægsprojekter aldrig kommer til at gentage sig, sætter Roskilde Kommune nu gang i en uvildig undersøgelse af byggeskandalen.

- Hele det her projekt er jo blevet noget dyrere og har taget længere tid, end vi havde forventet. Så vi er nødt til at lære af dette, siger Tomas Breddam (S), borgmester i Roskilde Kommune, til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Med undersøgelsen får vi et eksternt blik på alle de processer, der har været i projektet. Både aktørerne i byggeriet internt, men også på os som bygherrer og på de leverandører, der har været inde over svømmehalsprojektet. Og så bliver vi klogere, næste gang vi som kommune skal være bygherrer på et stort projekt.

Skal fastlægge ansvar for fejl – og tjene som dyr læring

I den uvildige undersøgelse skal et eksternt firma blandt andet fastlægge, hvem der bærer ansvaret for forsinkelserne og fordyrelserne.

Derudover kan undersøgelsen være med til at afsøge, om der skal kompenseres økonomisk fra den ene part til den anden for de mange fejl, som har resulteret i forsinkelserne og det dyrere projekt.

Det er dog ikke den primære grund til, at kommunen får foretaget undersøgelsen, fastslår borgmesteren.

- Men omvendt vil jeg heller ikke udelukke, at der kan komme et opgør af en art ud af undersøgelsen, siger Tomas Breddam (S).

Den nye svømmehal forventes at åbne i april 2021.
Den nye svømmehal forventes at åbne i april 2021.
Foto: Roskilde Kommune

15 måneder uden svømmehal

Det forsinkede og fordyrede projekt ud på, at kommunen bygger en ny og topmoderne svømmehal med flere bassiner og andre faciliteter som en tilstødende bygning ved siden af den eksisterende svømmehal fra 1959.

Oprindeligt var det planen, at den gamle del af Roskilde Badet kunne holde åbent, mens den nye svømmehal bygges. Men grundet flere byggeproblemer har kommunen siden 1. januar lukket den gamle svømmehal ned, så det videre byggeri af den nye og moderne svømmehal kunne prioriteres.

Med åbning i april 2021 betyder det, at Roskildes borgere til den tid har stået uden en større, kommunal svømmehal i en periode på 15 måneder.

I mellemtiden har kommunens svømmere været henvist til to andre og meget mindre svømmehaller, der kun holder åbent for offentligheden mandag til fredag mellem 06.30 og 07.50 om morgenen, mens de i weekenden er lukkede.

- Alle har oplevet det her som en frustrerende proces på alle mulige måder, men vi i starten af året fik vi taget en ny drejning fik skabt en ny stemning på byggepladsen og fik fremdrift i projektet. Så nu glæder vi os bare rigtig meget til, at den står færdig. Ikke kun fordi, det har taget lang tid, men også fordi det bliver en fed svømmehal, siger Tomas Breddam.

Fund af asbest – og så faldt taget fra hinanden

Årsagen til forsinkelserne og den fordoblede pris skal findes i en række fejl, mangler og uheld, projektet har været ramt af.

Først blev Roskilde Badet ramt af ”forsinkelser i materialeleverancer”, hvilket skubbede åbningen et år. Her forventede kommunen dog, at byggeriet ikke ville blive dyrere.

Men den melding ændrede sig, da man i starten af 2019 udskød åbningen endnu en gang som følge af asbestfund i den gamle svømmehal ved siden af den nye, hvis håndtering var kompleks.

I april måned begyndte loftet så at falde fra hinanden i den gamle svømmehal, hvilket igen forsinkede den nye svømmehal.

Og i maj måned ramte endnu en skandale byggeriet, da entreprenøren annoncerede, at dele af nybyggeriet skulle rives ned, fordi en kontrol havde vist alvorlige fejl i facadens betonelementer.

Første spadestik til den nye svømmehal, som bygges ved siden af byens nuværende, blev taget i maj 2017.

Den uvildige undersøgelse af projektet blev allerede besluttet i marts 2019. På mandag vedtager Økonomiudvalget i Roskilde Kommune de nærmere rammer for, hvordan undersøgelsen skal udbydes.

Borgmester Tomas Breddam (S) oplyser, at den uvildige undersøgelse vil koste kommunen et sted mellem 300.000 og 500.000 kroner. 

Indslag fra april 2019: Loftet i svømmehallen er begyndt at falde ned, hvorfor nybyggeri forsinkes yderligere.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik