Skærpet tiggerlov har sendt 18 i fængsel og udvist en

Politikere lovede, at loven var målrettet utryghedsskabende tiggeri. Men tilsyneladende fredelige er dømt.

Siden den nye tiggerlov er trådt i kraft er flere hjemløse blevet sendt i fængsel. Foto: Linda Kastrup / Scanpix (arkivbillede)

Sommeren over er en stribe hjemløse blevet sendt i fængsel for at sidde foran eksempelvis supermarkeder og tigge.

Der har været 20 byretsdomme, hvor 18 er endt med domme på mindst to ugers ubetinget fængsel i henhold til den nye tiggerlov. I de sidste to sager blev personen frifundet.

Det viser et folketingssvar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Han er kaldt i samråd torsdag for at evaluere loven, som trådte i kraft 21. juni.

Det har vakt kritik, at flere tilsyneladende fredelige tiggere er sendt i fængsel, når de har siddet med en kop eller hat i hånden.

Loven var målrettet "utryghedsskabende" tiggeri, lød det, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede forslaget under afslutningsdebatten i maj.

- Det (er, red.) ikke en hvilken som helst dansk hjemløs, der stikker hånden frem, som principielt risikerer 14 dages ubetinget fængsel, men det er målrettet det, man kan kalde utryghedsskabende tiggeri, lød det fra Folketingets talerstol.

Læs også Tiggere ville have mønter fra politibetjente

Det var Frank Jensen (S), Københavns overborgmester, som i slutningen af maj bad om hjælp til at håndtere de østeuropæiske tiggere, som boede i uhumske lejre, besørgede ved kirker og tiggede på gaderne.

Det førte til en betydelig skærpelse, da straffen tidligere var en uges betinget fængsel efter den første advarsel.

Forslaget blev hastebehandlet og vedtaget af blå blok og Socialdemokratiet, og kort efter begyndte politiet at anholde betlere, som tiggere hedder i straffelovens forstand.

En særlig ordning - fast track - blev indført for at sikre en hurtig gennemførelse af sager om tiggeri begået af personer uden fast bopæl i Danmark.

Ifølge kritikerne har loven ramt fredelige tiggere, selv om det var stik imod udmeldingerne fra en række politikere.

Læser man ned i loven, står der direkte, at tiggeri er strafbart, "uanset om tiggeriet i det konkrete tilfælde har skabt utryghed".

Da loven blev lanceret af Løkke, var Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, kritisk.

- Jeg har været imod en lovændring, der ville betyde, at en dansk hjemløs, der stikker koppen eller hånden frem for at tjene en mønt til at kunne købe en kop kaffe, ville blive kriminaliseret, lød det.

Siden stemte hun og hendes parti for loven, som i langt overvejende grad har ramt udlændinge.

Her kan du se et udvalg af dem, der er blevet dømt for den nye tiggerlov. Alle er EU-statsborgere:

  • Retten i Aarhus, 3. august.
Tiltalte tiggede på gågaden på sine knæ og rakte en kasket frem mod de forbipasserende.
 
  • Retten i Roskilde, 28. juli.
Tiltalte tiggede ved indgangen til en S-togstation i Greve med et papkrus ved sin side, som forbipasserende lagde penge i. Et vidne havde set en forbipasserende lægge penge i koppen, hvorefter tiltalte nikkede som tak.
 
  • Københavns Byret, 25. juli.
Tiltalte tiggede ud for en Netto og raslede med et papkrus med den ene hånd, mens han holdt den anden hånd op til munden og sagde "please" eller lignende.
 
  • Københavns Byret, 25. juli.
Tiltalte tiggede overfor nedgangen til Dybbølsbro S-togstation med et papkrus foran sig. Tiltalte tog ikke verbal kontakt til de forbipasserende.
 
  • Københavns Byret, 1. august.
Tiltalte tiggede ved Nørrebro Station med en fremstrakt hånd og en kop foran sig. Hun rettede verbal henvendelse og forsøgte at få øjenkontakt med forbipasserende.
Tiltalte fik 20 dages fængsel, da hun to gange tidligere er straffet for tiggeri. Hun blev udvist af Danmark med indrejseforbud i seks år.
 
  • Københavns Byret, 8. august.
Tiltalte tiggede i Nyhavn efter at have spillet musik med sin taske foran sig. Tiltalte rettede direkte henvendelse til de gæster, der sad ved restauranten overfor med en hat i hånden for at modtage almisser.
 
  • Københavns Byret, 30. august.
Tiltalte sad i en kørestol med et papkrus i hånden, som han rakte frem mod forbipasserende, mens han rystede med kruset og sagde "mister".
Tiltalte kørte frem og tilbage mellem en restaurant og Rådhuspladsen og gjorde ophold i et minut foran Irma, som kan "karakteriseres som et supermarked".


Kilde: Justitsministeriets opgørelse fra samtlige politikredse.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik