Mikkel Borg Bjergsø brygger øl under navnet Mikkeller. Han har også åbnet brewpub'en WarPigs i Kødbyen sammen med Three Floyds, et kult-bryggeri fra USA. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix

Skål! Hovedstaden vælter sig i nye håndbryggede øl

2016 bød på intet mindre end 676 nye øl fra Hovedstadsområdet. Det er næsten halvdelen af nye øl, som stammer her fra vores område.

Carlsberg har længe domineret ølmarkedet både på verdens plan og herhjemme, og har senest fået opkaldt en s-togsstation efter sig i København. Men konkurrencen på markedet over nye øl stiger og stiger.

- Man må sige, at der klart sker mest i hovedstadsområdet, hvor de fleste eksperimenterer og afprøver nye ting. Det er ligesom på den gastroniske scene, at København er i front.

Peter Myrup Olsen, Redaktør, Beerticker.dk

Oversigten er lavet af hjemmesiden Beerticker.dk, som siden 2007 har holdt øje med antallet af nye danske øl. Første optælling nogensinde var i 2000, hvor 15 nye øl blev registreret. I 2007 var det steget til 556 på landsplan, men sidste år var stigningen så stor, at hovedstaden alene havde overgået det tal med 676 nye øl.

- Man må sige, at der klart sker mest i hovedstadsområdet, hvor de fleste eksperimenterer og afprøver nye ting. Det er ligesom på den gastroniske scene, at København er i front, siger Peter Myrup Olsen, redaktør på Beerticker.dk.

I 2016 så i alt 1.424 danske øl for første gang dagens lys, og det er en ny rekord. Det svarer til næsten 4 nye øl hver eneste dag - og næsten hver anden kommer her fra hovedstadsområdet.

Læs også Nu skal urin laves til pilsner

- Det er jo tydeligt, at det her bare bliver ved og ved. Jeg bliver ikke overrasket, hvis i år også bliver et rekord år, for vi er langt fra et mætningspunkt på det her område, siger Peter Myrop Olsen og tilføjer.

- Normalt kigger vi mod USA som et forgangsland, da de er flere år foran os. Og der kan vi se, at udviklingen fortsat vokser og vokser. 

Jeg plejer at sige til folk, at der ikke findes noget, der hedder "jeg kan ikke li' øl". For så har man simpelthen bare ikke smagt den rigtige, siger Peter Myrup Olsen. 

Peter Myrup Olsen, Redaktør, Beerticker.dk

På listen over nye bryggerier dominerer Hovedstadsområdet også, da 2016 bød på 6 nye bryggerier her i blandt BRUS på Nørrebro og Hoppe.beer i Solrød.

På top 10-listen over de bryggerier, der har lanceret flest nye øl i 2016 er hele 8 her fra Hovedstadsområdet. Øverst ligger Mikkeller med 86 nye øl, nummer to er WarPigs Brewpub med 72 nye øl, mens Ølsnedkereren indtager tredjepladsen med 57 nye øl.

- Det er den almindelige industribryg, der generelt falder, mens håndværksbryggen stiger voldsomt i volumen. Carlsberg er først lige vågnet op og har selv sagt offentligt, at de indenfor nogle få år regner med, at markedet for specialbryg er fordoblet, siger Peter Myrup Olsen.

Læs også Danmarkskort afslører drikkevaner: Whiskeybæltet drikker mest

Ifølge ham er øl-verdenen meget mere detaljeret end eksempelvis vin-verdenen, hvis man først kommer ordentligt ind i den. Øllene produceres ikke længere med det formål, at de skal smage af en til, men i stedet være en stor nok oplevelse i sig selv.

- Palletten er meget meget større indenfor øl, end for vin. Jeg plejer at sige til folk, at der ikke findes noget, der hedder "jeg kan ikke li' øl". For så har man simpelthen bare ikke smagt den rigtige, siger Peter Myrup Olsen.