Min mening: Sjælsmark er ikke et sted for børn

Enhedslistens Mai Villadsen mener, at børn ikke skal tilbringe deres barndom i et udrejsecenter. Vi bør forsøge at beskytte børnene, siger hun.

Af Mai Villadsen, folketingskandidat for Enhedslisten i Nordsjællands Storkreds

For nyligt besøgte jeg udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm Kommune, og jeg gik rystet derfra. Besøget understregede for mig, at vi skal have børnene ud af Sjælsmark. Det undrer mig, at Mette Frederiksen ikke står klar til at gøre noget straks efter et valg.

På Sjælsmark bor afviste asylansøgere. Primært børnefamilier. Børns Vilkår vurderer, at børn max. bør opholde sig på et sted som Sjælsmark i to uger – ellers er det skadeligt. Men 45 børn havde i februar 2019 boet på Sjælsmark i over et år, og Røde Kors udgav for nylig en undersøgelse som viste, at 6 ud af 10 af de børn, de har undersøgt, har alvorlige symptomer på mistrivsel.

Manglende ro og nærvær

Flere børn er taget ud af folkeskolen, selvom mange gerne vil gå der. Deres forældre har ingen penge og må hverken arbejde eller uddanne sig. De bor i en gammel kaserne omringet af hegn og med militært øve-terræn lige i nærheden – og indenfor bor en hel masse mennesker med nedbrudte psyker pga. fortidens traumer og fremtidens uvished. Familierne må ikke engang lave deres egen mad, og skal spise i et stort cafeteria – ikke noget der ligefrem giver en børnefamilie ro og tid til nærvær.

MIN MENING

Frem mod det kommende folketingsvalg har TV 2 Lorry givet spidskandidater for alle partierne i storkredsene i Hovedstadsområdet mulighed for at komme til orde med holdninger og meninger.

Under overskriften "Min mening" skriver kandidaterne indlæg, som kan danne grundlag for en debat med andre kandidater og vælgere.

Børnene kan ikke holde til det
Men kan de forældre, som har fået afslag på asyl, så ikke bare rejse hjem til deres eget land, kan man spørge? Nogle kan. Men i de fleste tilfælde vil beboerne ikke rejse. Flere af dem mener, at de vil blive tortureret eller dræbt, hvis de tager tilbage til deres hjemland.

Men uanset hvad må man spørge sig selv, om det virkelig er rimeligt, at børnene bøder for forældrenes beslutning? Sådan gør vi ikke normalt i Danmark. Hvis forældre træffer beslutninger, vi som samfund er uenige i, så bør vi forsøge at beskytte børnene – ikke behandle dem elendigt som led i at presse forældrene.

Det er fuldstændig uacceptabelt, at nogle mennesker i Danmark skal leve sådan – særligt børn. Børn skal ikke tilbringe deres barndom i et udrejsecenter. For vi ved, at de ikke kan holde til det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik