Sjællændere er fanget i gæld

Den er helt gal med betalingsevnen øst for Storebælt. bl.a. i Ishøj, Helsingør, Gribskov og Køge.

Sjællænderne springer markant i øjnene i ny kortlægning af dårlige betalere, mens der på Fyn og især i Jylland er meget længere mellem de uåbnede rudekuverter.
Faktisk er de 10 mest gældsplagede kommuner i A4's omfattende kortlægning alle sjællandske. I nævnte rækkefølge er det Odsherred, Holbæk, Faxe, Gribskov, Helsingør, Ringsted, Ishøj, Næstved, Stevns og Køge. 9 af de 10 kommuner med mindst gæld finder man derimod i Jylland. 
Kortlægningen er foretaget af Kaas & Mulvad for Ugebrevet A4 på baggrund af data fra skyldnerregisteret RKI. I stedet for alene at kigge på antallet af dårlige betalere, tager kortlægningen også højde for, hvor den ubetalte gæld er størst - både nu og hvordan gælden har udviklet sig måned for måned det seneste år.
Resultaterne overrasker ikke Louise Frost, der er vært på programmet Luksusfælden og tidligere privatøkonomisk rådgiver i Danske Bank. Når TV3-programmet rykker ud til gældsplagede danskere, er det oftest en familie på Sjælland, der ønsker hjælp til at få styr på gælden. Det er sjældent en jyde, der ringer efter det økonomisk rådgivende tv-team, forklarer hun.
»Jyderne er mere påpasselige med at låne penge. Det overrasker mig ikke, at det er sjællænderne, der er synderne i jeres analyse. Vi har fundet folk på Sjælland, der har op mod 30 forskellige lån, før de giver op,« fortæller Louise Frost.
Resultatet af A4's kortlægning ærgrer Johannes Hecht-Nielsen (V), der som borgmester i Helsingør huser nogle af landets dårligste betalere.
»Det er overraskende for mig, at vi ligger så dårligt. Men jeg tror, det har noget at gøre med indkomstniveauet, som er relativt lavt i Helsingør Kommune,« mener han.
Johannes Hecht-Nielsen mener dog også, at forskellen mellem Jylland og Sjælland kan skyldes, at jyderne er mere tilbageholdne, mens sjællænderne nemmere fristes til at købe over evne.
»Jeg tror, at folk på Sjælland er mere tilbøjelige til at bruge de dyre forbrugslån. Det er jo dem, der sender folk ud i gæld,« siger Helsingør-borgmesteren.
Det er en pointe, som Louise Frost fra TV3 kan nikke genkendende til.
»Mange jyder, som ringer til Luksusfælden, har taget dyre lån til at betale for eksempelvis hårde hvidevarer. I København lånes der til meget mere: Alt fra fladskærme og mobiltelefoner til en ny seng, møbler og rejser. Det er nok lidt mere ekstravagant på Sjælland,« siger hun.
Ser man på det beløb, som de dårlige betalere i gennemsnit skylder, når de først er registreret i RKI, har sjællænderne da også en markant større gæld at afdrage end jyderne. På top 25 over de gennemsnitlige skyldnerbeløb finder man kun to jyske kommuner og en enkelt fra Fyn: Hedensted, Lemvig og Kerteminde.
Flest penge skylder de RKI-registrerede i Hørsholm, hvor det gennemsnitlige beløb per skyldner er knap 140.000 kroner. Den mindste gennemsnitlige gæld findes blandt de dårlige betalere på Ærø, som i gennemsnit skylder 36.000 kroner væk.
Drømmen om en ny mobil eller en rejse med familien er sjældent det eneste, der sender danskerne ind i en ond gældsspiral, som i sidste ende kan føre til registrering i RKI. Og dermed gør det umuligt for den registrerede at optage ny gæld.
Hos Forbrugerrådet møder projektleder Annette Mathiasen, der er ansvarlig for Forbrugerrådets gratis gældsrådgivning, danskere med rigtig ondt i økonomien.
»Folk kommer med forskellig baggrund, når de henvender sig her. Men typisk er de allerede registreret i RKI, og så er de blevet skilt, fyret eller har været igennem et sygdomsforløb. Eller de har haft et overforbrug. På den ene side er de ramt af noget udefrakommende, og på den anden side kan det være langsomt stigende gæld, der til sidst er uoverskuelig,« forklarer Annette Mathiasen.
Gældsrådgivningen har til huse i København, Odense, Esbjerg og Aalborg. Den telefoniske hotline har åbent cirka to timer om ugen, men nu er efterspørgslen på rådgivning i København så omfattende, at Forbrugerrådet forventer at udvide åbningstiden til 12 timer inden for den kommende måned.
At Sjælland er særlig plaget af gæld, som er svært at afvikle, overrasker heller ikke Annette Mathiasen.
»Vi kan se, at Københavnscenteret er belastet. Dels er der tale om en stor befolkningsgruppe, men belastningen skyldes også, at vi er det center, der er tættest på Lolland-Falster, hvor der er en stor gruppe af gældsplagede borgere,« fortæller Annette Mathiasen.
Næsten hver tiende borger på Lolland har én eller flere sager i RKI-registeret.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik