Sjældent bronzesværd fundet i den nordsjællandske muld

Det var en flok begejstrede arkæologer, der fik overdraget et bronzesværd fundet i Nordsjælland. Det er et sjældent fund, siger museumsleder.

Et bronzesværd, der er tæt ved 3.500 gammelt, er blevet fundet i Nordsjælland. 

En privatperson fik af ejeren lov til at gå en tur med sin detektor på en mark i området mellem Skævinge, Meløse og St. Lyngby i Nordsjælland. Og han gjorde et fund ud over det sædvanlige. 

-  Det er mange år siden, der er blevet fundet sådan et i Nordsjælland, siger museumsleder fra Museum Nordsjælland, Esben Aarsleff. 

Heldigvis kontaktede personen Museum Nordsjælland, og her blev sværdet modtaget af en flok begejstrede medarbejdere. 

- Man kunne se, da han kom ind med det, at der var tale om et specielt fund - noget man ikke finder ret tit, siger Esben Aarsleff.

Sværdet blev fundet i fire dele, der tilsammen udgør et næsten indtakt sværd. Og det er netop det, der gør fundet til noget helt særligt. 

- Vi får ofte rester af sværd ind, men det er så sjældent, at vi får et stort set helt sværd ind. Det er bare noget andet, siger museumslederen fra Museum Nordsjælland. 

En lille smule misundelig

Esben Aarsleff forklarer, at det er meget sjældent, man gør store fund i dag, fordi gravhøjene er fredet. Her var der tale om en mindre gravhøj, der blev nedlagt for mange år siden, og som i dag bliver brugt som mark. 

Selvom fundet af sværdet ikke kommer til at ændre historiebøgerne, så er det et så sjældent fund, at det gør arkæologen en smule misundelig. 

- Jeg har aldrig gravet et. Jeg kunne da godt have tænkt mig at finde det, det er så cool. Helt klart, siger Esben Aarsleff og griner.    

Fra på mandag skal sværdet udstilles på Museum Nordsjælland i Hillerød. Her kan det ses til udgangen af juli, inden det bliver sendt til nærmere undersøgelse hos Nationalmuseets eksperter. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik