Sjældent arkæologisk fund: Det er rigtig stort

Sensationelt og sjældent, arkæologisk fund i Ejby. For første gang nogensinde i Danmark er der fundet en sten fra bronzealderen med både skåltegn og håndtegn.

79-årige Poul Bager fra Ejby har interesseret sig for arkæologi i 40 år og han har nu gjort et sjældent fund af et håndtegn i Ejby i Lejre Kommune. 

- Hvad tænker man - i øjeblikket er man jo helt paf, siger Poul Kristian Bager, medlem af Lejre Arkæologisk Forening til TV 2 Lorry. 

Håndtegn er et billede udhugget i sten, som stammer fra yngre bronzealder fra omkring år 1000 til 500 før Kristi. I alt er der fundet 18 håndtegnssten i Danmark, hvor de fleste er fundet omkring Roskilde Fjord og i Nordsjælland. Der er ikke fundet håndtegn i Jylland, dog er der fundet et på Fyn. 

quote Nu har man pludselig skåltegn og så et håndtegn. Det er stort. Det er rigtig stort.

Poul Kristian Bager, medlem af Lejre Arkæologisk Forening

Fundet af det nye håndtegn er ganske særligt. Der er nemlig aldrig nogensinde før i Danmark fundet et håndtegn på samme sten, hvor der også er de såkaldte skåltegn - fordybninger i stenen, og det er ganske unikt. 

Hvis man kigger godt efter, kan man ane håndtegnet. 
Hvis man kigger godt efter, kan man ane håndtegnet. 
Foto: Morten Raarup - TV 2 Lorry / TV 2 Fyn

- Normalt finder man jo kun skåltegnene, og der er ikke noget andet på. Nu har man pludselig  skåltegn og så et håndtegn. Det er stort. Det er rigtig stort, siger Poul Kristian Bager. 

Stenen blev fundet og placeret af Poul Kristian Bager i Ejby for 35 år siden. Stenen er netop blevet renset for alger og tilgroninger. Sammen med nogle af de andre medlemmer fra Lejre Arkæologisk Forening har Poul Kristian Bager fået lavet en frottage, som er en teknik, der kan genskabe billeder. 

Poul Kristian Bager viser stenen til museumsinspektør og arkæolog fra Roskilde Museum.
Poul Kristian Bager viser stenen til museumsinspektør og arkæolog fra Roskilde Museum.
Foto: Morten Raarup - TV 2 Lorry / TV 2 Fyn

- Der er fem fingre, og så gipper det jo i én, når man pludselig ser, at det kommer frem, siger Poul Kristian Bager. 

Sidste gang man fandt et håndtegn var i midten af 80'erne. Museumsinspektør og arkæolog fra Roskilde Museum var i dag nede for at se stenen. 

- Vi har jo fået henvendelser før om nyfunde håndtegn, og de har allesammen vist sig ikke at være noget, så da jeg hørte om den nye, så tænkte jeg, at det var nok en magen til, siger Palle Østergaard Sørensen fra Roskilde Museum til TV 2 Lorry. 

quote Der er ingen tvivl om, at det er det samme tegn, som vi kender med hånden og armen.

Palle Østergaard Sørensen, museumsinspektør og arkæolog, Roskilde Museum

Det skulle dog vise sig at være anderledes. 

- Men så fik jeg tilsendt billedet eller frottagen af den, og der er ingen tvivl om, at det er det samme tegn, som vi kender med hånden og armen, siger Palle Østergaard Sørensen.

Man ved ikke præcis, hvad håndtegnet betyder, men ved de udgravninger, hvor man har fundet andre håndtegn tyder det på, at de har været af religiøs betydning. 

- Nogle af dem, man har fundet, har ligget som sådan en sten oven på en grav for eksempel, så der er en forbindelse mellem gravlæggelser og det her tegn, siger Palle Østergaard Sørensen til TV 2 Lorry.

På Frederikssund Museum, der er en del af Roskilde Museum, er der udstillet 4 ud af 18 håndtegn, man har fundet i Danmark. 
På Frederikssund Museum, der er en del af Roskilde Museum, er der udstillet 4 ud af 18 håndtegn, man har fundet i Danmark. 
Foto: Morten Raarup - TV 2 Lorry / TV 2 Fyn

Stenen med den helt unikke kombination af skåltegn og håndtegn står Roskilde Museum nu for at behandle. Den bliver stående på bytorvet i Ejby, og Poul Kristian Bager har et håb om at få genopfrisket de gamle tegn på sigt. 

- Så må vi jo se, hvad fremtiden bringer - om vi kan få lov til at male det helt op igen - også håndtegnene. Det vil jeg være glad for, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik