Sjælden, rød stenbider charmerer damerne

Øresundsakvariet har fået indleveret en rød og pink stenbider-han, der med sin farvestrålene pragt skal kurtisere stenbider-hunnerne.

Rød og pink associeres af mange mennesker med kærlighedens farver. Men noget tyder på, at det ikke kun gælder for mennesker.

For Øresundsakvariets har nemlig fået indleveret en farvestrålende stenbider-han, der netop har pyntet sig med rød og pink, så han kan tiltrække stenbider-hunnerne.  

Stenbider-hannerne skifter altså deres grå-brune farve ud i gydeperioden med røde nuancer. Men noget tyder på, at denne stenbider-han har gjort noget ekstra ud af farverne.

- Stenbideren, vi har fået indleveret, er et flot eksemplar. Det er forskelligt fra stenbider til stenbider hvor røde de bliver, nogle bliver ”kun” røde på bugen, men den nye stenbider-han er jo nærmest rød over det hele, så han er virkelig flot at se på, siger Kristian Vedel, chefdyrepasser på Øresundsakvariet til TV 2 Lorry, og fortsætter:

- Man kan selvfølgelig ikke se det, men der er en lille krølle på farven – for han er faktisk også blevet rød inden i: Hans organer er også blevet røde, hans bug er eksempelvis også rød og hans ”sugekop”, der bruges til at kunne suge sig fast på sten og andre hårde overflader med, er helt pink, selvom hunnerne jo ikke kan se det, forklarer han.

Derfor har stenbider-hannen fået sit eget akvarium i Øresundsakvariet, hvor gæster kan se den farverige stenbider-han i fuld vigør.

Men han skal selvfølgelig ikke bo alene. Han deler nemlig plads med to stenbider-hunner, som han nu skal forsøge at imponere med sin farvepragt.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 
 
Foto: Pressefoto - Øresundsakvariet

Lokal fisker indleverede stenbider-hannen

Det er den lokale fisker Erik André, der på en fiskeritur i Øresund, lidt nord for øen Hven, fangede den flotte stenbider-han. Og da han så fiskens farve, tøvede han ikke med at indlevere fisken til Øresundsakvariet.

- Det er altid spændende, når en lokal fisker – og det kan både være en lystfisker, erhvervsfisker eller konkurrencefisker -  kommer forbi med en fangst og spørger, om det er noget vi gerne vil have. Og vi er utrolig glade for det samarbejde, vi har med dem – rent faktisk får de ofte fat i de lidt mere ”sjovere” fisk, da de typisk fisker på dybere vande, end vi gør i Øresundsakvariet, siger Kristian Vedel.

Det er dog endnu ikke til at sige, om stenbider-hannen får held med sit ellers ihærdige forsøg på at charme sig ind på stenbider-hunnerne.

Stenbideren beholder Øresundsakvariet, men efterhånden vil den røde farve sandsynligvis aftage, når gydeperioden er omme. Og om den helt vender tilbage til sin grå-brune farve, kan kun tiden vise.

Bliv klogere på stenbideren

- Stenbideren har fået sit navn, fordi den kan suge sig fast på sten og andre hårde overflader, ved hjælp af en sugekops-lignende skive på bugen. Dens bugfinner har omdannet sig til en tyk cirkelformet sugeskive, som den bruger til at danne undertryk med og derved suge sig fast til for eksempel en sten.

 

- Hunnen kan lægge op til 200.000 æg, der i starten er rødlige, men senere skifter farve til turkisgrønne – samme farve som ungerne har i de første år af deres liv.

 

- Det er hannen, der – til tider aggressivt - passer på æggene indtil de klækker godt 2 måneder efter gydning.

 

- Stenbideren (Cyclopterus lumpus) kendes af de fleste på grund af de velsmagende æg, der i foråret nydes på mange frokostborde landet over.

 

Kilde: Øresundsakvariet


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik