Sjælden fiskeørn er landet: Men utroskab og larm kan true dens familie

Den ene halvdel af Gribskovs sjældne fiskeørnepar er ankommet fra sin vinterferie i syden. Nu venter (forhåbentlig) endnu en familieforøgelse.

Hvis, der er noget, vi elsker, så er det at fortælle jer om forårstegnene derude.

Derfor får I endnu ét af de sikre: Fiskeørnen er tilbage i Gribskov i Nordsjælland.

Hannen dukkede op i weekenden – formentlig redens sædvanlige han. Og lige nu prøver han at gøre reden klar, så en hun vil flytte ind. 

Kernefamilie eller utroskab

- Så snart hunnen kommer, så skal han bevise, at han er en god familiefar og komme med fisk til hende og servicere hende, fortæller Luise Ekberg, der er redekoordinator i Dansk Ornitologisk Forening.

quote Formentlig danner de rimeligt faste par, men indimellem bliver de skiftet ud. Også midt i yngletiden kan der være utroskab, som gør, at den ene forlader etablissementet.

Luise Ekberg, redekoordinator

- Hun er formentlig også træt efter det lange træk, så han vil kurtisere hende og så selvfølgelig meget hurtigt begynde at parre sig med hende.

Herfra går der cirka to uger, og så vil hunnen begynde at lægge æg.

Det er dog ikke garanteret, at kernefamilie-idyllen bevares.

- Formentlig danner de rimeligt faste par, men indimellem bliver de skiftet ud. Også midt i yngletiden kan der være utroskab, som gør, at den ene forlader etablissementet, fortæller Luise Ekberg. 

Naturstyrelsen har, i tæt samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening, sat et kamera op ved reden, så alle kan følge den sjældne fuglefamilie - klik her.

Fiskeørnene kræver ro og respekt

Sidste år er det lykkedes fiskeørnene at få to unger på vingerne.

Det skete dog efter flere udfordringer - blandt andet da to par kæmpede om reden, og fordi reden blev forstyrret af mennesker.

For at give fiskeørnene ro er der afspærret i en radius af 300 meter fra reden, men sidste år blev de gang på gang overtrådt eller fjernet af skovens gæster.

Igen i år lyder opfordringen derfor, at afspærringerne respekteres:

- Hvis vi forstyrrer dem og kommer indenfor zonen, så kan vi risikere, at de helt forlader redeområdet. Hvis først der er æg, og de bliver forstyrret for mange gange, så bliver æggende golde. Og er der unger, så risikerer vi, når hunnen forlader dem, og at rovfuglene tager dem, siger Luise Ekberg. 

Dansk Ornitologisk Forening kender man endnu ikke til andre ynglende fiskeørnepar på Sjælland, end dem, der har holdt til i Gribskov-reden siden 2011.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik