Sjælden fisk fanget i Øresund: Nu har akvarium opfordring

Kun to gange på 17 år har Øresundsakvariet i Helsingør fået indleveret en blåstak. Denne var desværre død.

Det er bestemt ikke hver dag, at Øresundsakvariet i Helsingør får indleveret en blåstak. Faktisk er det kun sket to gange på 17 år. 

Så det var med stor begejstring af man tog imod en lystfisker og hans mystiske fisk. 

Fiskeren havde fanget blåstakken med krog på ca. 22 meters dybde ud for Helsingørs nordhavn. Og da han opdagede, hvad han trak op af bølgerne, satte han straks kursen mod Øresundsakvariet. 

Desværre var han ikke hurtig nok, og fisken nåede at dø. Det ville den muligvis have gjort, ligegyldigt hvor meget lystfiskeren havde skyndt sig, da blåstakken var trukket op fra 22 meters dybe.
Når den kommer så langt nede fra, udvider fiskens svømmeblære sig, og hvis den ikke hurtigt bliver punkteret, dør den. 

- Hvis den var ankommet levende, kunne vi måske have reddet den. Så fører man en nål ned ved rygradden og punkterer svømmeblæren, fortæller chefdyrepasser, Kristian Vedel til TV 2 Lorry. 

Indtil blåstakken bliver 12 år gammel, hedder den faktisk rødnæb og ser sådan ud. Og så er alle iøvrigt hunner. 
Indtil blåstakken bliver 12 år gammel, hedder den faktisk rødnæb og ser sådan ud. Og så er alle iøvrigt hunner. 
Foto: K.Nyberg Øresundsakvariet

Skifter køn og farve efter 12 år

Blåstakken, der blev indleveret til akvariet, er med sikkerhed en han. Det afslører de blå striber på fisken nemlig og den er formentlig over 12 år. 

- En blåstak hedder faktisk rødnæb indtil den er omkring 12 år gammel, og den er orange med hvide og sorte aftegninger. Og alle er faktisk hunner. Når den når til 12 års alderen, bliver den blå og alle skifter køn fra hunner til hanner, siger Kristian Vedel. 

- De kan dog også skifte køn af nød. Hannerne har typisk er harem på fire til fem hunner. Og hvis hanner dør, så skifter den ældste hun køn til han.

Kom hurtigt eller ring til vagttelefonen

Det var ikke sikkert, at man kunne have reddet livet på den indleverede blåstak, hvis den var kommet hurtigere ind. Men alligevel har chefdyrepasseren en opfordring til lystfiskere, der får noget interessant på krogen: 

Vagttelefon:

Øresundsakvariet
Tlf: 28751958

- Det er en god idé at have en lille iltpumpe med, når man er ude i mange timer. De koster ca. 50 kroner og er drevet på batteri. Så kan man bare lægge fisken op i en spand med havvand sammen med pumpen. Så er det optimalt for fisken. 

- Ellers skal man i hvert fald skifte vandet meget ofte, så burde fisken også overleve. 

- Endelig er man også velkommen til at ringe på vores vagttelefon. Så kan vi også rykke ud og hente fisken selv, lyder opfordringen fra Kristian Vedel. 

Denne blåstak svømmer rundt oppe i Øresundsakvariet. Sådan ser hannerne ud. 
Denne blåstak svømmer rundt oppe i Øresundsakvariet. Sådan ser hannerne ud. 
Foto: K.Nyberg Øresundsakvariet

Ikke indleveret forgæves

Lystfiskeren har dog ikke løbet turen til Øresundsakvariet forgæves. Henrik Carl fra Zoologisk Museum i København afhenter nemlig blåstakken senere i dag. 

Han vil blandt andet lave en DNA-profil af fisken og undersøge hvilken stamme af blåstakke, den kommer fra. 

Og så kan vi lige tilføje, at man faktisk godt kan spise en blåstak, og at den skulle smage udmærket. Ifølge Kristian Vedel spiser man dem i Norge. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik