Sind om usikkert sundhedsvæsen: Det er katastrofalt

Det bør jo for pokker ikke kunne lade sig gøre, siger Sinds formand om fejlleveret brev fra Statens Serum Institut, der frigav fem millioner cpr-numre.

Onsdag kom det frem, at Statens Serum Institut på grund af en fejlleverance overdrog fem millioner cpr-numre til et privat kinesisk firma.

Brevet skulle have nået Dansk Statistik og indeholdt to cd'er med over fem millioner cpr-numre og tilknyttede sundhedsoplysninger, der kunne tilgås af enhver, da de ikke var beskyttet eller krypteret.

I dag, torsdag, kommenterer og kritiserer flere patientforeninger, at det kunne gå så galt. Landsformand for patientforeningen for sindslidende, Sind, Knud Kristensen, mener, at det er katastrofalt, at sundhedsoplysninger og cpr-numre ved en fejl kan ende hos en privat kinesisk virksomhed.

- Det bør jo for pokker ikke kunne lade sig gøre. Man bør statuere et eksempel og få placeret et ansvar. Det er så kritisabelt, siger Knud Kristensen til Ritzau og fortsætter

- Hvis man ikke kan have tiltro til, at det, man siger til sundhedsvæsenet, forbliver privat, så nedbryder vi hele fundamentet for vores sundhedsvæsen.

Derfor mener formanden ikke, at man bare kan trække på skuldrene over dårlig sikkerhed i omgangen med sundhedsoplysninger.

- Det er jo ikke sikkert, at oplysningerne kommer ud. Men når sådan noget her sker, er der en risiko. Når ens sundhedsoplysninger kommer ud, kan det jo have nogle grimme konsekvenser. Potentielle arbejdsgivere, bekendte eller naboer skal ikke nødvendigvis kende ens sundhedsoplysninger, siger Knud Kristensen til Ritzau.

Formanden for Patientforeningen, Niels Jørgen Langkilde, istemmer koret og påpeger, at episoden kalder på, at man ser nærmere på datasikkerheden i sundhedsvæsenet.

- Tiden er inde til, at man nedsætter en kommission til at gennemgå datasikkerheden og databehandlingen på sundhedsområdet. Det skal man gøre, så patienterne igen kan føle sig trygge ved at aflevere informationer til sundhedsvæsenet, siger han til Ritzau.

I den konkrete sag mener de involverede myndigheder at vide, at ingen uvedkommende fik adgang til de følsomme oplysninger. Den medarbejder, der i første omgang åbnede det fejlleverede brev, skyndte sig efter eget udsagn at aflevere cd'erne til rette vedkommende hos Danmarks Statistik.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik