Sildekvoter på plads: Umuligt for Gilleleje-fiskere at overleve

En ny aftale om næste års fiskekvoter reducerer kvotestørrelserne i Østersøen markant. Og det får mærkbare konsekvenser, mener fiskerne i Gilleleje.

I går blev der i EU-kommisionen indgået en ny aftale om næste års fiskekvoter, der generelt set reducerer kvotestørrelserne i Østersøen markant. 

Aftalen rammer især fangsten af sild i den vestlige østersø og det får mærkbare konsekvenser, mener de hos Fiskernes Filetfabrik i Gilleleje, hvor der allerede er stille, fordi der ikke kommer nogle sild ind. 

Ifølge direktør Benny Christensen skyldes det sidste års kvotenedskæringer, der fra 2017 til 2018 reducerede sildekvoten med 36 procent. I den nye aftale reduceres fiskekvoten yderligere med 48 procent.

quote Det betyder jo at vi skal til at lave noget andet, end det, vi har lavet de sidste mange år.

Leif Larsen, erhvervsfisker Gilleleje

- Det betyder jo at vi skal til at lave noget andet, end det, vi har lavet de sidste mange år. Vores kvote er blevet skåret og vi har næsten ingenting ift., hvad vi havde før i tiden, fortæller Leif Larsen, der er erhvervsfisker i Gilleleje. 

Grundet de seneste års reducering af sildekvoterne, fisker han i dag efter hummere og fladfisk. Og hvis der nu skæres yderligere, bliver det slutningen på sildefiskeriet, mener han. 

Slukkede maskiner på Fiskernes Filetfabrik

quote Så går det fra syv måneder til to måneders arbejde, og så kan vi risikerer at skulle fyre alle vores medarbejdere.

Benny Christensen, Direktør for Fiskernes Filetfabrik

Som det ser ud nu, er aktiviteten på Fiskernes Filetfabrik den laveste nogensinde. Og derfor er direktør Benny Christensen ærgerlig over den yderlige reducering. 

Ifølge ham er den eksisterende kvotereduktion fra 2017 rigeligt for fabrikken, der efter den nye aftale, får svært ved at løbe rundt. 

- Så går det fra syv måneder til to måneders arbejde, og så kan vi risikerer at skulle fyre alle vores medarbejdere. Det er 14 stykker, der så står uden arbejde. 

 

Uenighed om hvorvidt sildebestanden kræver yderligere reduktioner

Minister for Fiskeri, Ligestilling og Nordisk Samarbejde, Eva Kjer Hansen (V) deltog i EU-forhandlingerne, hvor aftalen faldt på plads allerede første dag. 

- Jeg kan godt forstå, at fiskerne er bekymrede. Det handler jo om deres indtægt, ligesom det handler om arbejdspladser på fabrikken. Derfor har jeg også bestræbt mig på at balancere hensynene mellem fiskere, fabrik og sildebebestanden, fortæller hun i et interview til TV 2 Lorry. 

Et af argumenterne bag de yderligere kvotereduktioner er nemlig, at sildebestanden er ekstra lav. Men det er ikke et billede, fiskerne kan genkende. 

- Det er jo ikke de faktiske realitetet. Det er jo, at bestanden er i fremgang, siger Benny Christensen, direkør for Fiskernes Filetfabrik. 

EU-kommisionen blev oprindeligt rådet til et totalstop af sildefiskeri i den vestlige østersø, men endte dog med at vedtage reduktionen på 48 procent. 

quote Jeg synes ikke, vi kunne forsvare, at fiske mere på sildekvoten i det kommende år, fordi der så ville være for stor en risiko for, at vi næste år står og mangler endnu flere sild.

Eva Kjer Hansen (V), Minister for Fiskeri, Ligestilling og Nordisk Samarbejde 

- Jeg synes ikke, vi kunne forsvare, at fiske mere på sildekvoten i det kommende år, fordi der så ville være for stor en risiko for, at vi næste år står og mangler endnu flere sild, siger Eva Kjer Hansen. 

Og for fiskerne i Gilleleje, betyder det altså, at de skal have snøren ud efter noget andet.  

- Jeg håber da det går, men det bliver ikke på sildene, at vi skal lave vores årsløn, som vi plejer, fortæller erhvervsfisker Leif Larsen. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik